Külföld

2012.04.13. 08:17

Szíria - A tűzszünet ellenére folytatódtak a harcok

Harcok törtek ki a szíriai hadsereg és dezertőrök között az északnyugati Idlíb tartományban péntek reggel, egy nappal azután, hogy az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, Kofi Annan által kialkudott tűzszünet életbe lépett - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

MTI/AP/AFP/Reuters

"A lázadók és a kormánykatonák nehézgépfegyverekkel lőttek egymásra a török határ közelében, Hirbet-al-Dzsoznál" - mondta Rámi Abder-Rahmán, a londoni központú jogvédő szervezet elnöke, megjegyezve, hogy ezek voltak az első közvetlen összecsapások a tűzszünet kezdete óta. Csütörtökön egy tüntetést védő dezertőrök lelőttek két katonát, akik a gyülekezőket próbálták szétoszlatni - tette hozzá.

Harckocsik és páncélozott csapatszállító járművek vonultak be előzőleg a szóban forgó térségbe - mondta Abder-Rahmán, azt hangsúlyozva, hogy a katonák indították a támadást, a dezertőrök csak válaszoltak rá. Egy másik emberjogi szervezet, a Helyi Koordinációs Bizottságok (LCC) is megerősítette a harckocsik megjelenését, és "igen heves tűzharcról" számolt be.

A török Anadolu hírügynökség azt jelentette, hogy a lövések hangja áthallatszott a török Hatay tartomány Uluyol falujába is, amely szemben van Hirbet-al-Dzsozzal a határ túloldalán.

Az OSDH összesen tíz halottat számolt össze csütörtökön, köztük hét civilt, és ez határozott csökkenés az elmúlt hónapokhoz képest, amikor naponta több tucatnyi halottról szóltak a hírek. A Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni népfelkelés tavaly márciusi kezdete óta már tízezernél több a halálos áldozatok száma a központ adatai szerint, és tízezrek menekültek el az országból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!