Külföld

2012.07.29. 10:03

Megkezdődött a népszavazás az államfő leváltásáról Romániában

Megkezdődött a népszavazás Romániában Traian Basescu elnök leváltásáról vasárnap reggel.

MTI

Traian Basescut a parlament függesztette fel tisztségéből, arra hivatkozva, hogy súlyosan megsértette az alkotmányt. A román törvények értelmében a felfüggesztést követően népszavazást kell tartani az államfő leváltásáról, így a választók dönthetik el, hogy Basescu hivatalában maradhat-e vagy sem. A választóknak arra a kérdésre kell válaszolniuk igennel vagy nemmel, hogy egyetértenek-e Basescu leváltásával.

Vasárnap 18 548 szavazókörzetben lehet szavazni, ami 1068-cal több az öt évvel ezelőtti számhoz képest. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 óra és 23 óra között lesznek nyitva. Ioan Rus belügyminiszter közlése szerint 18 millió 292 ezer 514 állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, ami azt jelenti, hogy a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha 9 millió 146 ezer 258 választó járul az urnák elé.

Az államfő népszerűsége látványosan csökkent 2010 óta, s referendumon - a felmérések szerint - nem lesz kérdéses, hogy többségben lesznek a leváltására leadott szavazatok. A referendum igazi tétje és egyben "ismeretlenje" az, hogy érvényes lesz-e a népszavazás vagy sem. Ha érvénytelen lesz a népszavazás, Basescu hivatalában marad.

Basescu leváltását nyíltan támogatja a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Konzervatív Párt alkotta Szociál-liberális Szövetség. A kisebb pártok, így a Románia Haladásáért Országos Szövetség és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója nem foglalt állást egyértelműen a kérdésben, bár a felfüggesztéskor leadott szavazatokból feltételezni lehet, hogy képviselőik és szenátoraik nagy része megszavazta Basescu felfüggesztését.

A romániai magyar politikai pártok álláspontjai különböznek egymástól. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra buzdítja választóit, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak lelkiismeretük szerint. Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt viszont arra kérte támogatóit, hogy maradjanak távol a népszavazástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!