Külföld

2010.04.02. 15:03

Cambridge-ben nem viccelnek: megfoszthatják diplomájától a brit szélsőjobb vezérét

Megfoszthatják cambridge-i jogi diplomájától a brit szélsőjobb legnagyobb politikai erejének, a fajgyűlölő politikával vádolt Brit Nemzeti Pártnak (BNP) a vezetőjét.

MTI

Nick Griffin 1980-ban végzett az egyik legpatinásabb brit felsőoktatási intézmény jogi karán.

A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - pénteken közölt értesülése szerint azonban a cambridge-i egyetem kormányzótanácsa a minap csaknem kétharmados többséggel támogatta azt az indítványt, hogy érvénytelenítsék a BNP-vezér jogi diplomáját. Most már csak az intézmény alkancellárjának - vagyis rektor-helyettesének - aláírása szükséges ahhoz, hogy az indítvány hivatalossá váljék.
 
Az egyetem szóvivője a brit lapnak kijelentette: Cambridge nem engedheti meg magának, hogy "egy ilyen széles körben megvetett figurához" kapcsolják a nevét.

A The Sun szerint most fordulna elő első ízben, hogy egy volt cambridge-i diáktól visszavonják diplomáját.

Nick Griffint - aki többször járt Budapesten, legutóbb a Jobbik 2008. október 23-ai nagygyűlésének egyik szónokaként - 1998-ban bíróság marasztalta el fajgyűlölet-keltés címén, holokauszttagadó és az egykori náci párthadsereget, a Waffen-SS-t méltató írásai miatt. Fajgyűlölet szításának vádjával 2005-ben is eljárás indult ellene, de abban a perben felmentő végzés született.

A BNP a tavalyi európai parlamenti választásokon - első ízben - képviselői helyeket szerzett az uniós törvényhozásban; a párt két EP-képviselőjének egyike maga Griffin.

A párt - miután jogi eljárás indult ellene kirekesztőnek ítélt alapokmánya miatt - néhány hete úgy döntött, hogy engedélyezi "nem fehérek" felvételét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!