Külföld

2011.07.19. 08:44

Hazaindult utolsó küldetéséről az Atlantis űrsikló

Befejezte utolsó küldetését, és a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) kedden reggel elindult vissza a Földre az amerikai Atlantis űrsikló.

Vas Népe

Az Atlantis - fedélzetén négy amerikai űrhajóssal - a tervek szerint csütörtökön landol a floridai Kennedy űrközpontban. Hazatérésével lezárul a 30 éves amerikai űrrepülőgép-program. Márciusban a Discovery, májusban pedig az Endeavour űrsikló hajtotta végre utolsó útját a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrrepülőgép a tervezett időpontban, közép-európai idő szerint 8 óra 28 perckor kapcsolódott le az ISS-ről a Csendes-óceán felett, Új-Zélandtól keletre, 350 kilométeres magasságban – közölte az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA hivatalos televíziójának kommentátora.

Néhány perccel később a haditengerészettől átvett szokás szerint harang csendült meg az űrállomás fedélzetén, amely az Atlantis távozását üdvözölte. Az űrjármű közel nyolc napot töltött az űrállomáson, ahová július 10-én érkezett meg, július 8-i floridai indítása után.

Az űrsikló és legénysége - három férfi és egy nő - a tervek szerint csütörtökön reggel, közép-európai idő szerint 9 óra 58 perckor ér földet a floridai Cape Canaveral közelében lévő Kennedy űrrepülőtéren, ha a meteorológiai feltételek ezt lehetővé teszik.

Egy órával az űrállomásról való lekapcsolódás után az űrrepülőgép mintegy 200 méteres távolságban körülrepüli az ISS-t, hogy fényképeket és filmfelvételt készítsen az űrállomásról. Ezután végleg eltávolodik az űrobjektumtól, és rááll a hazatérési pályára.

Ezelőtt azonban 12 óra 34 perckor a legénység megvizsgálja az űrrepülőgép szárnyain és az orrán lévő a hővédő pajzsokat, hogy ellenőrizze az űrben lebegő apró meteoritok vagy űrszemét esetleges becsapódásának a hatását. Ez egy négyórás rutineljárás, amelyet a Columbia 2003. február 1-jei katasztrófája óta rendszeresen elvégeznek. Ehhez az űrsikló belülről vezérelt külső robotkarjának meghosszabbított részére felszerelt nagyfelbontású kamerát és lézer készüléket használják. A felvételeket elemzés céljából a texasi houstoni űrközpontba továbbítják.

Ha az elemzés során nem találnak nagyobb károkat, a misszió vezetői engedélyt adnak a visszatérésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!