Külföld

2011.05.01. 10:52

Izrael felfüggesztette az adóbevételek átutalását a palesztinoknak

Izrael vasárnap közölte, hogy felfüggesztette az adóbevételek átutalását a palesztinoknak válaszul arra, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök és a béketárgyalásokat ellenző Hamász iszlamista mozgalom megbékélési megállapodást kötött.

MTI

Egy magas rangú palesztin tisztviselő elítélte a lépést, mondván, Izraelnek nincs joga a palesztin pénzalapok visszatartására. Száeb Erakat palesztin főtárgyaló úgy vélekedett, Izrael már jóval azelőtt "háborúskodásba kezdett, hogy megállapodást kötöttek egy átmeneti nemzeti egységkormány megteremtéséről".
   
Juval Steinic pénzügyminiszter az izraeli hadsereg rádiójának kijelentette: felfüggesztette 88 millió dollár értékben a vám- és más adók szokásos átutalását. Izrael attól tart, hogy ebből a Hamász iszlamista szervezetet pénzelnék, amely ellenőrzése alatt tartja a Gázai övezetet, és amelynek alapokmánya Izrael megsemmisítésére szólít fel.
   
Izrael korábban azzal fenyegetőzött, szankciókat rendel el válaszul Mahmúd Abbásznak a Hamásszal kötött, egy átmeneti nemzeti egységkormány létrehozásáról szóló meglepetésszerű bejelentésére.
   
Az adóbevételek átutalása révén a Palesztin Hatóság évente mintegy 1-1,4 milliárd dollárhoz, éves költségvetésének kétharmadához jut.
   
Szilvan Salom izraeli miniszterelnök-helyettes vasárnap kifejtette, aggódik amiatt az egyiptomi döntés miatt, hogy állandó jelleggel újra megnyitja a Gázai övezettel közös határát. Az izraeli közszolgálati rádióban kijelentette, hogy a rafahi határátkelőhely újranyitása lehetővé teszi fegyverek és terroristák áthaladását. Izraelnek fel kell készülnie az Egyiptomban és a régiós szinten bekövetkezett változásokra - tette hozzá a politikus.
   
A rafahi átkelő megnyitását Nabíl al-Arabi egyiptomi külügyminiszter jelentette be az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott
nyilatkozatában a múlt csütörtökön, egy nappal azután, hogy kibékült a palesztinok két legerősebb szervezete, a Fatah és a Hamász. A rafahi a Gázai övezet egyetlen szárazföldi átkelője, amelyen keresztül az út nem Izraelen át vezet.
   
Az övezet blokádját Izrael azután rendelte el, hogy palesztin fegyveresek 2006 júniusában elrabolták Gilád Salit izraeli katonát. A Hamász hatalomátvétele után jelentősen szigorították, majd - nemzetközi nyomásra, a tavaly májusi, kilenc török halálával járó segélyflottilla-incidens után - enyhítették azt. Izrael mindamellett fenntartotta a tengeri blokádot, az exporttilalmat és a személyek mozgásának igen szigorú korlátozásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!