Külföld

2009.09.28. 23:30

Moszkvát aggasztják az iráni rakétakísérletek

Moszkva - Moszkva aggódik az iráni rakétakísérletek miatt, és önmérsékletre szólítja fel Teheránt - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn orosz hírügynökségek szerint.

MTI


Az oroszoknak nem tetszik

"Ezt (a rakétakísérletet) semmilyen nemzetközi megállapodás sem tiltja, de aggasztó, hogy a rakétaindítások az iráni atomprogram körüli bizonytalanság közepette folynak" - tette hozzá Lavrov, miután New Yorkban találkozott iráni kollégájával, Manusehr Mottakival.

"Bizonyos vagyok benne, hogy önmérsékletről kell tanúbizonyságot tenni" - hangsúlyozta az orosz külügyek irányítója.
   
Irán az elmúlt napokban különböző hatótávolságú rakétákat próbált ki. 
    
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken jelentette be, hogy Irán tájékoztatta második urándúsító üzem építéséről a közép-iráni Kom (Kúm) közelében, ami újabb tápot adott a nyugati országok aggodalmainak.  Lavrov hétfőn felszólította Teheránt, hogy teljes mértékben működjön együtt a NAÜ-vel.

Oroszország, az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország több mint egy évi szünet után csütörtökön találkozik ismét Irán képviselőjével, hogy a teheráni atomprogramról tárgyaljanak.

Iráni parancsnok: a fenyegetésekre a válasz "pusztító" lesz 

Irán "pusztító" választ fog adni az őt érő fenyegetésekre - jelentette ki a Forradalmi Gárda elitalakulat légierejének parancsnoka, akit az IRNA hivatalos hírügynökség idézett hétfőn.

"Nem vagyok diplomata, egy katonai egység parancsnokaként nyilatkozom. A létünket, függetlenségünket, szabadságunkat és a(z iszlám) hatalom értékeit érő fenyegetésekkel szemben válaszunk közvetlen, szigorú és pusztító lesz" - jelentette ki Hoszein Szalámi, hozzátéve, hogy "az ellenség meg fogja bánni tettét".
    
"Eltökéltek vagyunk és készek szembeszállni a fenyegetésekkel, e hadgyakorlaton éppen az ezekkel szembeni fellépést próbáljuk ki" - tette hozzá, utalva a vasárnap kezdődött hadgyakorlatra, amelynek keretében már több rakétát teszteltek az iráni fegyveres erők.
    
Az angol nyelvű Press TV szerint hétfőn egyebek közt Szadzsil-2 és Sahab-3 rakétával is végrehajtottak kísérletet, mindegyiket sikerrel.
    
A Szadzsil-2 föld-föld osztályú, kétfokozatú rakéta. Hatótávolsága kétezer kilométer, elég ahhoz, hogy csapást lehessen vele mérni Izraelre, a Perzsa-öböl térségében lévő amerikai katonai támaszpontokra és Délkelet-Európára is. Szilárd hajtóanyagú, új navigációs rendszerrel, valamint pontosabb és kifinomult érzékelőkkel felszerelt, tehát minden szempontból pontosabb, mint elődje, a Szadzsil (szám nélkül).
    
A Sahab-3 a Press TV szerint 1300-2000 kilométer hatótávolságú.
    
Előzőleg, vasárnap a Forradalmi Gárda Fateh (Diadalmas) típusú föld-föld rakétával, valamint hajóról indítható Tondar (Villám) rakétával kísérletezett, és tesztelt egy rakétaindító állványt is. Hétfőn 350 kilométer hatótávolságú Sahab-1 és 750 kilométer hatótávolságú Sahab-2 típusú rakétákat is indítottak, egyszerre több robbanótöltettel - közölte a Press TV.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!