Külföld

2009.04.10. 07:23

Obama 83,4 milliárd dollárt költene háborúra

Washington - <i>Barack Obama</i> amerikai elnök 83,4 milliárd dollárt kért helyi idő szerint csütörtökön a kongresszustól az iraki és az afganisztáni háború finanszírozására.

nincs nev

A kiegészítő finanszírozás az új Afganisztán-stratégia, illetve az iraki kivonulást előkészítő folyamat megvalósításához szükséges - mondta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője. 

"Afganisztánban és Pakisztánban a biztonsági helyzet azonnali odafigyelést kíván. A tálib mozgalom újjáéledőben van, és az al-Kaida terrorszervezet az afgán-pakisztáni határon húzódó rejtekhelyeiből továbbra is fenyegetést jelent az Egyesült Államokra" - írta Obama Nancy Pelosi házelnöknek címzett levelében. 

Amerikai médiajelentések szerint 75 milliárd dollárt a tervek szerint katonai és hírszerzési műveletekre költenének, a fennmaradó összeget pedig diplomáciai és fejlesztési célokra fordítanák. 400 millió dollárt Pakisztánnak juttatnának az iszlamista felkelők elleni küzdelem támogatására. 

Gibbs elmondta: ez az utolsó alkalom, hogy a költségvetésen kívüli, kiegészítő finanszírozást kérnek a kongresszustól az iraki és az afganisztáni háborúra. Elismerte, hogy Obama elnök korábban bírálta elődje, George Bush hasonló gyakorlatát, ám ezúttal azért van szükség a pótlólagos finanszírozás biztosítására, mert a szóban forgó összegre már nyáron szükség lesz, még az előtt, hogy augusztusban vagy szeptemberben lezárulhat az új költségvetés elfogadása.

Ha a kongresszus jóváhagyja Obama kérését, akkor a terrorizmus ellen 2001-ben kezdett háború összköltségei elérhetik a 800 milliárd dollárt. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!