Külföld

2011.11.22. 19:08

Rábólintott az egyiptomi katonai tanács az új kormányra

Az Egyiptomot irányító katonai tanács és a politikai pártok megállapodtak az új kormány megalakításáról és arról, hogy július 1-jéig elnökválasztást tartanak az országban - jelentette kedden a Mena hírügynökség.

MTI

Az új kormány feladata az lesz, hogy megvalósítsa a január 25-i forradalom céljait - mondta a tanácskozás egyik résztvevője.

A tárgyaláson - amelyen öt politikai párt vett részt, köztük a Muzulmán Testvérek képviselője is - a katonai tanács állítólag azt javasolta, hogy az új miniszterelnök legyen Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi vezetője. A tervek szerint június 20-án elnökválasztást tartanának az arab országban, és a katonaság július 1-jén teljesen átadná a hatalmat a civil kormányzatnak.
   
Huszein Tantávi tábornagy, az Egyiptomot Hoszni Mubarak volt elnök februári elűzése óta irányító katonai tanács vezetője kijelentette tv-beszédében: ha a népnek ez a kívánsága, a hadsereg kész népszavazást kiírni a hatalom azonnali átadásáról. "A hadsereg nem akar kormányozni" - mondta. Azt is elmondta, hogy június 30-ig megtartják az elnökválasztást, és bejelentette, hogy a tanács elfogadta a kormány lemondását. Egyúttal védelmébe vette a hadsereget, ingerülten elutasította, hogy bárki megpróbálja bemocskolni a katonaság jó hírnevét. Kairó központjában a Tahrír téren a tüntetők azonnal "Takarodj, takarodj" kiáltásban törtek ki Tantávi beszéde után.
   
Az egyiptomi kormány a hét végén testületileg benyújtotta lemondását, miután péntek óta több tízezren tüntettek a Tahrír téren a kormány és a katonai tanács ellen. Követelték, hogy a hadsereg mielőbb adja át a hatalmat egy civil kormánynak.
   
A tiltakozó megmozdulások zavargásokba torkolltak, a karhatalom durva fellépése következtében legalább 29 tüntető életét vesztette, sok százan megsebesültek. A Mubarak elmozdításához vezető január-februári tüntetések óta nem voltak ilyen súlyos tiltakozások az észak-afrikai országban.
   
Kedd délután ismét több tízezren követelték Tantávi távozását, aki húsz éven keresztül Mubarak védelmi minisztere volt. A tüntetők a Tahrír téren és környékén összecsaptak a rendfenntartókkal, akik könnygázt vetettek be.
   
Az egyiptomi belügyminisztérium közlése szerint őrizetbe vettek három amerikai diákot, akik állítólag Molotov-koktélokat dobáltak hétfőn a kairói Amerikai Egyetem épületének tetejéről a Tahrír téren a tüntetőkkel dulakodó biztonsági erőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!