Külföld

2008.09.15. 12:13

Már két csecsemő halálát okozta a tejpor Kínában

<b>Kína</b> - Meghalt két gyerek a melaminnal fertőzött tejportól Kínában, miközben a vesekővel megbetegedett csecsemők száma csaknem ezerre nőtt. A kínai kormány vészhelyzetet jelentett be, vizsgálóbizottságot alakított és országos ellenőrzésekbe kezdett.

nincs nev

A melamint tartalmazó tejpor gyártója, az ország legnagyobb tejtermék-készítőjének számító Sanlu Group korábban azt állította, hogy a közvetlenül a termelőktől származó friss tej volt hibás. Az esetért valószínűleg privát tejfelvásárló állomások tehetőek felelőssé, amelyek a termelőktől megvett tejet melamin hozzáadásával próbálták fehérjében dúsnak beállítani. A melamin nitrogénben gazdag, alapvetően műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer, melyből több zacskóval találtak már a vizsgált helyszíneken. 

A hatóságok 19 embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban. A cég az ügy kipattanása után hétszáz tonna tejport vont vissza a boltokból - adta hírül az Index.  Az állami felügyeleti szerv azonnal országos vizsgálatot rendelt el valamennyi csecsemő-tejet gyártónál, s az ellenőrzéseket más tejtermékekre is kiterjesztették. Az államtanács első osztályú nemzeti élelmiszerbiztonsági vészhelyzetet jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!