Külföld

2011.03.08. 17:52

Václav Havel légúti megbetegedés miatt kórházban

A légzőutak erős gyulladása miatt a prágai katonai kórházba szállították Václav Havel volt cseh köztársasági elnököt - közölte kedden Sabina Tanceva, a volt államfő személyi titkára.

MTI

A 74 éves Havelt a belgyógyászati klinikán kezelik, részleteket egészségi állapotáról nem hoztak nyilvánosságra. A volt politikus a hét végén közölte, hogy nem érzi jól magát, fáradt, ezért korlátozza e heti programját. Jelezte: szeretné kipihenni magát, hogy részt vehessen filmjének, a Távozásnak a bemutatóján, amelyet március 24-re terveznek.

Ivana Reichlová, az exelnök asszisztense újságíróknak azt mondta, hogy Havelének rendkívül sűrű és igényes programja volt az utóbbi hetekben, ami megviselte egészségét. Szerinte  a  filmpremierig várhatóan rendbejön és felépül.

A drámaíróból és emberi jogi aktivistából lett politikusnak régóta egészségügyui problémákkal küzd. A korábban erősen dohányzó Havelnek a kilencvenes évek második felében rákos daganat miatt eltávolították jobb oldali tüdejének jelentős részét, s azóta több esetben szenvedett súlyos hörghurutban, illetve tüdőgyulladásban, de problémái vannak az immunrendszerével is. Az orvosok korábbi nyilatkozatai szerint - tekintettel mindezekre - Havelnél minden megbetegedés igen veszélyes.

Václav Havel legutóbb 2009-ben volt hosszabb ideig kórházban gégeműtét miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!