Külföldi

2009.07.01. 21:36

India legnagyobb hídja: nyolcsávos sztráda az öböl felett

Mumbai - Az eddigi közel egy óráról hat percre rövidíti le az utat Mumbai két része között India legnagyobb hídja, amelyet szerdán adtak át a forgalomnak a Mumbai-öböl fölött.

MTI

 

A módosabbak lakta északi Bandra negyedet a déli Worli üzleti negyeddel (nagyjából a belvárost a déli külvárosokkal) összekötő 5,6 kilométeres, a katolikus városcentrumot az átmenő forgalomtól nagyban mentesítő hídon a becslések szerint naponta 100 ezer gépjármű halad majd át.

 A negyven éve dédelgetett terv megvalósítását az óriásberuházásokra jellemző problémák sújtották, ennek ellenére az építmény India büszkesége: tartóoszlopai 126 méter magasak, ami egy 43 emeletes épületének felel meg; majdnem a Föld kerületével egyenlő hosszúságú huzalrengeteget építettek be; 670 ezer tonnányi súlya pedig 50 ezer afrikai elefánténak felel meg.
 
A híd az eredetileg tervezettnél négyszer drágábban épült meg, a 325 millió dolláros beruházás költségei várhatóan három évtized alatt térülnek meg az 50-100 rúpiás (1-2 dollár) hídvámból. 
 
A nyolcsávosra tervezett hídon egyelőre csak négy sávot adtak át a forgalomnak, a többi megnyitását decemberre tervezik. 
 
A bürokratikus huzavonák, bírósági perek és környezetvédelmi aggályok miatt többéves késéssel elkészült hidat az első nagy infrastrukturális beruházásként ünneplik Indiában, ahol a kormány tanácsadó testülete szerint 2012-ig 500 milliárd dollárt kell közlekedési és távközlési infrastrukturális fejlesztésekre fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!