Külföldi

2010.09.14. 15:50

A pápa óva int a biotechnológia használatától

A pápa hétfőn óva intett a biotechnológia használatától, és az emberi nemmel való manipulációk ellen foglalt állást.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

XVI. Benedek Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján Németország új vatikánvárosi nagykövetét fogadva fejtette ki ezt a véleményét.

"A biotechnológia és az orvostudomány által kínált lehetőségek gyakran nehéz helyzetbe hoznak bennünket, mert úgy tűnnek, mint a borotvaélen való táncolás" - mondta a pápa.

A katolikus egyházfő olyan helyzetekre utalt, amikor az emberi nemmel való manipulálásról, egységének és méltóságának a megsértéséről van szó.

"Nem tudjuk feltartóztatni ezeket a folyamatokat, de ébernek kell lennünk. Amikor különbséget tesznek a méltó és a méltatlan élet között, egyetlen életszakaszt sem kímélnek meg, legkevésbé az öregkort és a fogyatékosságot" - fűzte hozzá a pápa.

A Vatikán 2009 februárjában már óva intett azoktól a veszélyektől, amelyek a genetikát az eugenikai gondolkodás felé sodorják, vagyis afelé a kísértés felé, hogy a genetikai örökség megváltoztatásával javítsák az emberi faj minőségét, és ezt kereskedelmi érdekek szolgálatába állítják.

A katolikus egyház félelmei szerint elszaporodnak az ember faj "javítását" hangoztató genetikai beavatkozások, például egyes betegségek felszámolása születés előtti tesztekkel, amelyek viszont a Vatikán által mélyen elítélt abortuszok számának a növekedését vonják maguk után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!