Külföldi

2011.01.13. 21:26

Áprilisban vagy októberben avathatják boldoggá II. János Pált

Felgyorsulni látszanak a néhai II. János Pál pápa boldoggá avatásának előkészületei a Vatikánban.

MTI

Az i.media nevű egyházi hírügynökség csütörtöki jelentése szerint még a héten bejelenthetik, hogy boldoggá avatják a 2005. április 2-án elhunyt katolikus egyházfőt, mi több, utódja, XVI. Benedek pápa alá is írhatja a vonatkozó rendeletet.
   
XVI. Benedek pénteken fogadja Angelo Amato bíborost, a Szentté Avatási Kongregáció prefektusát. A kongregáció kedden nyilvánította érvényesnek a boldoggá avatáshoz szükséges csodát. Egy francia apáca felépülését ismerték el csodának: Marie Simon-Pierre Parkinson-kórban szenvedett, majd hirtelen meggyógyult, miután az elhunyt II. János Pálhoz fohászkodott segítségért.
   
Az i.media úgy tudja, hogy XVI. Benedek még pénteken alá is írhatja a boldoggá avatásról szóló rendeletet.
   
A Vatikánból hivatalosan nem erősítették meg az értesülést, de a Szent Péter székesegyházban, a Szent Sebestyén kápolnában - II. János Pál feltételezett végső nyugvóhelyén - csütörtökön építkezési munkálatok kezdődtek. (A hagyományok szerint boldoggá avatása után az érintett pápa földi maradványait az altemplomból áthelyezik a főtemplomba.)
   
Az olasz sajtó úgy tudja, hogy két időpont is szóba jöhet a boldoggá avatáshoz. Az egyik április 3., vasárnap, a másik és sokkal valószínűbb október 16., az a nap, amikor 33 évvel korábban, 1978-ban megválasztották a katolikus egyház élére II. János Pált.
   
A boldoggá avatást célzó eljárás már két hónappal II. János Pál halála után elkezdődött. XVI. Benedek pedig 2009 decemberében rendeletben ismerte el elődje "hősi erényeit".
   
A boldoggá avatás után következik a szentté avatás, amihez arra van szükség, hogy legalább még egy csodát elismerjen az illetékes kongregáció. Mintegy 270 felgyógyulást tulajdonítanak II. János Pál közbenjárásának, de a csodatételt bizonyítani kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!