Külföldi

2010.07.13. 20:05

Az eddigi legmelegebb félévet regisztrálta a NASA

Az idei január-júniusi időszak a valaha mért legmelegebb fél év volt a Földön az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA keddi közlése szerint..

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ügynökség elemzése szerint ez a leghathatósabb bizonyíték az ember által okozott légköri felmelegedésre, mivel egy olyan időszakban történt, amikor a napsugárzási minimumnak maximális hűtő hatása volt.

Szakértők szerint 2010 valószínűleg a legmelegebb év lesz az időjárási adatok rögzítése óta, bár az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) azt jósolja, hogy július-augusztusban kialakul a La Nina óceáni időjárási jelenség, amelynek hűtő hatása lesz.

A NASA adatbázisában az idei június volt minden idők harmadik legmelegebb júniusa. Az északi félgömbön rekord alacsony volt a hótakaró mennyisége, és az utóbbi hat hétben egy sor hőségrekord dőlt meg egyebek mellett Kuvaitban, Szaúd-Arábiában, Irakban, Nigerben, Pakisztánban és Oroszország ázsiai részén. Minden idők legmagasabb hőmérsékletét Ázsiában - 53,3 Celsius fokot - május 26-án rögzítették Pakisztánban, és ezen a héten nagy hőség tombol Afrika és a Közel-Kelet több országában.
 
A hőhullámok és a szélsőségesen magas hőmérsékletek 2039-re szokványosak lesznek az Egyesült Államok területén a Stanford Egyetem új tanulmánya szerint; a globális felmelegedés hatásai előbb lesznek érezhetők, mint azt korábban jósolták. Egyes szövetségi államokban, köztük Utah-ban, Coloradóban, Arizonában és Új-Mexikóban évente várhatóan hét - az emberek egészségére és az agrárszektorra nézve kockázatos - rendkívül forró periódus fog kialakulni. A nagy meleg miatt jelentősen csökkenhet majd a kukorica-, szója-, gyapot- és szőlőtermés.

OLDALTÖRÉS: Hőség - száz éve nem látott forró nyár kínozza Moszkvát

Hőség - száz éve nem látott forró nyár kínozza Moszkvát

Hőség - száz éve nem látott forró nyár kínozza Moszkvát

Hőség - száz éve nem látott forró nyár kínozza Moszkvát

Több mint száz éve nem látott hőség kínozza Moszkva és Oroszország egész központi körzete lakosait már két hete; a meteorológiai előrejelzés szerint újabb, még erősebb hőhullám éri el a térséget szerdán.

A napi átlaghőmérséklet 24,5 fok volt az utóbbi tizenegy napon, azaz 5-7 fokkal magasabb a megszokottnál. Júliusban eddig 6,6 fokkal haladta meg a napi átlaghőmérséklet a normális szintet.

A központi körzetben szerdától legalább a hét végéig napközben 36-38 Celsius fokig melegszik fel a levegő, és a páratartalom eléri a 70 százalékot. Esőre vagy erősebb szélre nem lehet számítani. Moszkvában a hőmérő higanyszála nem ereszkedik napközben 30 fok alá, s éjjel is csak 17-19 fokra hűl le a levegő. 


Az aszállyal párosuló hőség valósággal felégette a gabonatermő vidékek egy részét, így a Volga mentén, s valóban csak "tikkadt szöcskenyájak legelésznek" a szétrepedezett felületű mezőkön. Egyelőre 5-10 millió tonnás terméskieséssel számolnak a hatóságok, s 20-30 százalékos gabonaár-növekedést jósolnak.

A lakosságnak jó tanácsok tucatjait osztogatják az orvosok és a média. Gennagyij Onyiscsenko országos tisztifőorvos ismét javasolta, hogy Oroszországban is vezessék be az ebéd utáni több órás pihenőt, vagy tolják el a munkavégzés időpontjait. Egy felmérés szerint a moszkvaiak 48 százaléka támogatja a kezdeményezést, bár a szieszta mellett inkább csak azok szavaztak, akik nem légkondicionált helyiségekben dolgoznak.

Sok munkaadó panaszkodik, hogy beosztottjai bágyadttá, közönyössé váltak, sőt némileg "elbutultak" a hőségben. Megsokszorozódtak a hibák, és még a legpénzéhesebbeknek sem akarózik kilépni az utcára és ügyfeleket felkeresni. Az orosz törvények értelmében legfeljebb hét órát lehet dolgozni, ha a munkahelyen 28,5 fokot mutat a hőmérő, 29,5 foknál pedig már csak 5,5 órát. Ha a hőmérséklet eléri a 33 fokot, a munkát be kell szüntetni - emlékeztetett a Komszomolszkaja Pravda című újság a hosszú forró nyár kapcsán készített összeállításában.

Orvosok és tudósok összességében helyeslik az ebéd utáni sziesztát. Figyelembe véve azonban a helyi sajátosságokat, orosz szakértők nem lelkesednek az ötletért. Vlagyimir Kovalzon szerint Oroszországban nem a dél-európai mintát kellene követni, hanem például az amerikait. Manhattani munkahelyeken nemrégiben tömegesen alakítottak ki relaxáló szobákat, megértve azt, hogy a rövid pihenés csökkenti a stresszt, és serkenti az agyat.

A hőség csak a légkondicionálókat árusító és beszerelő orosz cégeknek jött jól, már nem győzik kielégíteni a megemelkedett keresletet. A legolcsóbb hűsítő berendezés szereléssel együtt 20 ezer rubel (mintegy 150 ezer forint), egy erős és komoly klímaberendezés viszont akár 200 ezer rubelbe vagy még többe kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!