Külföldi

2010.08.09. 20:54

Megbolondult időjárás: mi okozza a szélsőséges jelenségeket?

A pusztító árvizek Pakisztánban, valamint az oroszországi hőhullám beleillik abba a trendbe, miszerint a globális felmelegedés egyre több szélsőséges időjárási eseményt teremt. Ugyanakkor lehetetlen az emberi tevékenységet okolni minden egyes szélsőséges időjárási körülményért - állítják tudósok.

MTI

Ez az év jó úton halad abba az irányba, hogy a legmelegebb legyen azóta, amióta a XIX. század közepén megkezdődött az időjárási rekordok feljegyzése. (A jelenlegi rekorder az 1998-as esztendő.) Ez főképpen arra vezethető vissza, hogy a fosszilis  energiahordozók - szén és szénhidrogének - elégetésével egyre több üvegházhatást okozó gáz keletkezik - állította az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO).

Omar Baddour, a WMO időjárási adatok alkalmazásával foglalkozó részlegének vezetője szerint mindig is lesz szélsőséges időjárás. Az utóbbi időben azonban a jelek szerint a klímaváltozás fokozza a szélsőséges események intenzitását. 

A Münich Re német viszontbiztosítási cég tájékoztatása szerint a természeti katasztrófákat nyilvántartó adatbázisukból kimutatható, hogy 1980 óta megháromszorozódtak az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint szélviharok és árvizek, s ez a trend a jelek szerint folytatódik.

Friedrich-Wilhelm Gerstengarbe, a németországi Potsdamban lévő klímakutató intézet munkatársa úgy vélekedett, hogy a globális felmelegedés csupán az egyik oka lehet a szélsőséges időjárási jelenségeknek. Az oroszországi erdőtüzekre, pakisztáni árvizekre, kínai földcsuszamlásokra, valamint a németországi és a lengyelországi árvizekre célozva hangoztatta: ritka, hogy egyszerre ennyi szélsőséges jelenség legyen.

Omar Baddour szerint az ázsiai monszun-esők hevességének egyik oka a La Nina óceáni időjárási jelenség hűtő hatása lehet a csendes-óceáni térségben. 

Tudósok szerint nem lehet egyedül az emberre, az üvegház hatást előidéző tevékenységére terhelni a felelősséget az olyan egyedi jelenségekért, mint a hurrikánok vagy a homokviharok. Ennek ellenére egy tanulmány szerint a globális felmelegedés miatt megduplázódik az esélye egy olyan hőhullámnak, mint amilyen 2003-ban volt Európában, amikor 35 ezer ember halt meg.

Az oroszországi erdőtüzeket emlegetve Henning Rodhe, a Stocholmi Egyetem meteorológiai tanszékének nyugalmazott professzora úgy vélekedett, hogy a felmelegedés valószínűleg több hasonló jelenséggel jár majd a jövőben. Hozzátette ugyanakkor, ez nem azt jelenti, hogy az erdőtüzeket a globális felmelegedés okozta volna.

OLDALTÖRÉS: Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák Európában és Ázsiában

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák Európában és Ázsiában

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák Európában és Ázsiában

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák Európában és Ázsiában

Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák sújtják Európa és Ázsia több országát. Az oroszországi erdő- és tőzegtüzek oltásában áttörést lát a rendkívüli helyzetek minisztériuma, ezért köszönetet mond a felajánlott külföldi segítségért, de egyelőre nem veszi igénybe - mondta hétfőn a hatóság külügyi osztályának vezetője. Rendkívüli helyzetet rendeltek el viszont a Cseljabinszki területen lévő Ozerszk környékén, ahol az ország egyik legnagyobb nukleárisfűtőanyag-feldolgozó és -tároló üzeme működik - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.  

A szmog miatt múlt csütörtök óta Oroszország nyugati részéről összesen több mint 63 ezer repülőjárat nem tudott elindulni - közölte Alekszadr Frolov, a meteorológiai intézet vezetője sajtóértekezletén. Frolov szerint egyébként a mostanihoz hasonló rendkívüli hőség Oroszország ezeréves történelme során még nem volt Moszkvában: "semmi hasonlót nem rögzítettünk sem mi, sem elődeink."  

Moszkvát hétfőn reggel újra sűrű füstköd borította be, és a lapok szerint a szokásosnál jóval többször hívják a mentőket, a halálesetek száma pedig eléri az átlagos két és félszeresét, de pánik továbbra sem mutatkozik.

A bevásárlóközpontokban a hétvégén a forgalom jóval meghaladta a szokásosat, mert az emberek a klímaberendezés nélküli lakásukból a légkondicionált üzletekbe, üzletközpontokba menekültek. A hétvége újabb jelensége volt, hogy aki tehette, olcsóbb - napi mintegy 20 ezer forintba kerülő - légkondicionált szállodákba költözött. Akadt, aki a munkahelyén töltötte a hétvégét: több nagyvállalat is megnyitotta légkondicionált irodáit munkatársai számára.   

A füstköd és szaga az egész városban és körülötte jó 30 kilométeres körzetben érezhető. A levegő szennyezőanyag-tartalma valamicskét csökkent a pénteken és szombaton mért legmagasabb adatokhoz képest.

Feltehetőleg a kánikula okozta hét ember halálát a hétvégén Romániában, a fekete-tengeri Konstancán. Többségük 65-75 év közötti volt, és egyéb betegségben is szenvedett, de meghalt két fiatal is, aki nagy melegben dolgozott. A kánikulát rövid ideig tartó erős viharok és esőzések szakítják meg. Az így keletkezett áradások főleg Erdélyben okoztak károkat. Hargita megyében mintegy 400 gazdaságot öntött el az árvíz. Homoródszentmárton a leginkább érintett település.
 
A Krónika című napilap szerint az észak-erdélyi Máramaros megyében Kapnikbányán okoztak jelentős problémát az áradások, a lezúduló esővíz fél kilométeres hosszúságban rongálta meg az ivóvízvezetéket. Dél-Erdélyt sem kímélte a szélsőséges időjárás, a Fehér megyei Magyarigenben 50 házat és háztáji gazdaságot öntött el az ár.

Öt halálos áldozata van a hétvégi árvíznek Észak-Csehországban - jelentette Kokes János, az MTI pozsonyi tudósítója. A mentőszolgálat adatai szerint a halottak száma négy, ketten pedig eltűntek. Az áldozatok vízbe fulladtak. Az első becslések szerint az anyagi kár mintegy négymilliárd korona (45 milliárd forint). A lakossági károkat több százmillió koronára teszik. A cseh kormány rendkívüli ülésén 40 millió koronás gyorssegélyt szavazott meg az árvíz sújtotta régiónak. Várható, hogy a szerdai kormányülésen újabb 300-350 millió koronát szavaznak meg a régiónak.

A kelet-németországi folyókon levonuló árhullám hétfőn délután elérte Bad Muskaut, elárasztva a helyi Pückler-kastélynak a világörökség részeként számon tartott gyönyörű parkját. Mint a helyi katasztrófa-elhárítási hatóság illetékese elmondta: a Neisse folyó mentén emelt földgátak nem bírták a hatalmas víztömeg nyomását, és több helyen átszakadtak. Ennek következtében víz alá került két, Bad Muskautól délre fekvő falu: Podrosche és Sagar. A lakosokat - mintegy 80 embert - még időben kitelepítették. A múlt heti heves esőzések nyomán kialakult árvíz máris milliós károkat okozott Szászország településein. Súlyosan megrongálódott - többek között - a Görlitz közelében található Mariental kolostor.

Lengyelország délnyugati tréségeiben stabilizálódik az árvízi helyzet, de a vészhelyzet még nem múlt el - közölték helyi katasztrófavédelmi illetékesek hétfőn. 
 
Az alsó-sziléziai vajdaságban, a cseh határ közelében lévő Bogatynia várost viselte meg leginkább az ítéletidő. A 18 ezer lakosú településen három ember halt meg a hirtelen jött özönvízszerű eső következtében kialakult áradásokban, több tucatnyi lakót ki kellett költöztetni otthonából. Hidakat, utakat tett tönkre az ár, és használhatatlanná vált az az autópálya is, amely összeköti a várost az ország más részeivel. Most a legnagyobb veszélyt az áradások romboló jellegű következményei jelentik - vélik a szakemberek.  

Több mint 13 millió embert érintenek a pakisztáni árvizek, ami több, mint a 2004-ben az Indiai-óceán mentén pusztító szökőár, a 2005-ös kasmíri és a 2010-es haiti földrengés nyomán segítségre szorulók száma együttvéve - közölte hétfőn az ENSZ. Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő azt mondta: országa még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben.

Megközelíti a 340-et az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány Csoucsü (Zhouqu) megyét ért természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma, 1148 ember van az eltűntek listáján - közölték hétfőn helyi idő szerint késő este a helyi illetékesek. Hivatalos források szerint a halottak száma 337-re emelkedett.
 
Vasárnapra virradóra a heves eső következtében a magas hegyekről alázúduló föld és sziklagörgeteg a völgy három falujának házait rombolta le, elzárta a rajtuk keresztül vezető folyó útját, és a sárlavina méteres magasságokban mosta el az útjába került épületeket, azok romjait és lakóit. A kivezényelt katonák, tűzoltók eszközök híján, a körülményektől hátráltatva igyekeznek életeket menteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!