Külföldi

2010.03.14. 08:43

Ven Csia-pao a kínai árfolyampolitikáról, a kínai-amerikai viszonyról és Kína fejlődésének távlatairól

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök vasárnap visszautasította a kínai nemzeti valuta felértékelésének erőszakos követelését, miközben további árfolyamreformot és növekvő importot ígért. A kínai-amerikai kapcsolatok megromlásáért egyértelműen Washingtont tette felelőssé.

MTI

A kínai kormányfő az Országos Népi Gyűlés vasárnap befejeződött éves ülésszakának záróeseményeként, a hazai és külföldi médiával tartott találkozóján több mint két órán keresztül, összesen 13 újságírói kérdésre válaszolt.
   
Ven a nyugati országok által szorgalmazott valutafelértékeléssel kapcsolatos felvetésre leszögezte: a kínai valuta árfolyampolitikáját a nemzetgazdaság helyzetének függvényében kell meghatározni, de ezt kiegészítette azzal, hogy javítani készülnek az árfolyamreform rendszerén, s a nemzeti valuta árfolyamát "alapvetően stabil, ésszerű és kiegyensúlyozott szinten" kívánják tartani.
     
A kínai miniszterelnök ugyanakkor szóvá tette, hogy egyes országok kivitelüket úgy próbálják növelni, hogy gyengítik valutájuk értékét. "Ez protekcionizmus" - húzta alá Ven, jelezvén, hogy véleménye szerint a helyzet ezen a területen - a nemzetközi pénzügyi válság hatása miatt - romlott. A kínai kormányfő a szabad kereskedelem támogatása mellett foglalt állást, s kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió elismeri Kína piacgazdasági státusát, a kiegyensúlyozottabb külkereskedelmi forgalom érdekében pedig felszabadítja a csúcsszínvonalú termékeinek exportkorlátozását.
   
A kormányfő - kérdésre válaszolva - a Kína koppenhágai szerepét bírálóknak egyebek mellett azzal vágott vissza, hogy hivatalosan nem hívták meg a december 17-i "klímacsúcsra", amelyen Barack Obama és más állami vezetők vettek részt. Magyarázatot erre a mai napig nem kapott, az okot továbbra is "rejtélynek" nevezte, s mint mondta, a dolog továbbra is "zavarja". Ugyanakkor hangoztatta, hogy Kína továbbra is kiveszi részét az éghajlatváltozás megakadályozásért folyó nemzetközi erőfeszítésekből.
   
Az amerikai-kínai kapcsolatokat jellemző jelenlegi hullámvölgyért, a viszony megromlásáért Ven egyértelműen az Egyesült Államokat okolta, konkrétan is megemlítve a tajvani fegyvereladásokat és a dalai láma washingtoni vizitjét. Mint mondta, ezek Kína szuverenitását és területi integritását sértő lépések voltak. "A felelősség ezért nem Kínát terheli" - állapította meg a kínai miniszterelnök.
   
Ven Csia-pao - az országosan nagy médiafigyelemmel kísért tájékoztatón - részletesen, több alkalommal is kitért az országon belüli jelentős fejlettségbeli különbségekre, az ezzel kapcsolatos sürgető teendőkre is. Az ország fejlődési folyamatát jellemezve a mostani időszakot "kezdeti szakasznak" nevezte, mintegy fél évszázad távlatába helyezte a közepesen fejlett szakasz elérését, és több mint száz évet jósolt ahhoz, hogy Kína teljes egészében modernizált országgá váljon. Hangsúlyozta, hogy a hosszan tartó modernizáció nem csupán gazdasági fejlődést jelent Kína számára, hanem a társadalmi egyenlőség és az igazságosság, a szilárd erkölcsi alapok megteremtését is.

 Trebitsch Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!