Kultúra

2009.04.14. 02:28

Biblia a magyar képzőművészetben

Szombathely - Habár nem sokat foglalkozunk a múzeumi értékeinkkel, nagyon gazdagok vagyunk, derült ki dr. Reisinger János Biblia a magyar képzőművészetben címmel tartott, előadással egybekötött könyvbemutatóján a Berzsenyi könyvtárban.

Merklin Tímea

- Mielőtt nekiálltam az album összeállításának, azt gondoltam, hogy a mi festészetünk, szobrászatunk nem olyan, mint az olaszoké, angoloké, németeké, hogy csak kevés bibliai témájú művet találok majd, és nem jön össze ilyen vastag kötet, mint, amit a kezemben tartok. Úgy tudtam, a mi festőink főleg tájképeket, nemzeti témájú képeket festettek. Ismertem persze Ferenczy Károly, Munkácsy Mihály alkotásait, gondoltam talán Benczúr Gyula, Székely Bertalan. Aztán tavaly rászántam 5-6 hónapot a téma kutatására, és kiderült: minden jelentős magyar festőnek van legalább 2-3 bibliai vonatkozású képe. Így jött létre ez a könyv, amiben közel száz név (köztük grafikus, keramikus, szobrász, vízfestő, olajfestő) és háromszáz mű színes képe szerepel, és csak a művészi megközelítéseket vettem számba. A templomi festők munkáit kihagytam, mert ők megrendelésre dolgoztak. A Dürer-formátumú MS mester kivétel, és bekerült Orlai Petrics Soma is - mondta Reisinger János.

A könyvnek terjedelmes bevezetője van, ami tanulmány értékű művészettörténeti áttekintést ad. A képzőművészeti alkotások fotóit az ó- és újszövetség témáinak megfelelően helyezte el a könyvben a szerző. Még a könyv végén található annotált névmutató és a háromnyelvű összefoglalások sem maradtak képi illusztrációk nélkül. A művekhez nemcsak szöveges elemzéseket ad, de a képek szerepeltetése is lehetővé teszi az analízist: milyen alkotások születek nálunk párhuzamosan az európai művészettel. A könyv olyan, mint egy lapozható kiállítás. Már több mint ezer elfogyott belőle, 5-6 példányt tudott Szombathelyre hozni. Mivel az album nagyon drága, a Berzsenyi könyvtár birtokában lévő példányt ajánlotta forgatásra.

Reisinger János a Magyar Nemzeti Galériában és az esztergomi múzeumban is vezet tárlatokat. Újabban Felvidékre készül, Selmecbányára, hogy a magyarországi érdeklődőknek ott is bemutassa azokat a kincseket, amiket a szlovákok nem adnak kölcsön, csak náluk lehet megnézegetni. Az Oltalom Alapítvány honlapján nyomon lehet követni, hogy hova mennek ezek a kirándulások. Az országban több helyen rendez kiállításokat, áprilisban Körmenden nyit tárlatot Szúdy Nándor (1913-1975) munkáiból, aki református lelkész volt (Szőnyi István tanítványa), és annyi bibliai témájú képet festett, hogy nemcsak a képzőművészeti albumba válogatott a műveiből, de külön kis kiadványban foglalta össze az elfeledett festő negyven alkotását. A www.eletadotv.hu-n megtekinthető a róla szóló film, Hit és művészet című tanulmánya szerepel a kötetben.

Érdekesség, hogy a címlapra és az utolsó oldalra nem nagy klasszikusok műveit tette a szerző, hogy ne azt adjuk, amit várnak: nem rikító, nem színes, nem harsány . A boríton egy ma élő grafikus, Mészáros Kata elgondolkodtató fekete-fehér munkája szerepel. Felülről ábrázol valakit, aki teljesen összegörnyedve megbánja bűneit - a Tékozló fiú témájának új megközelítése ez. Az utolsó oldalon szintén egy kortárs alkotó fafaragása szerepel: egy emberfej, de az agy ki van bontva és cérnával összefércelgetve.

- A szimbolikus mű arra utal, hogy a legnagyobb zűrzavar ott van bent - fűzte hozzá Reisinger János. - Az agyból egy kígyó jön ki (a gonoszság belül fészkel), majd átlényegül keresztté (valaki a bűneinket magára vette). A megváltás mellett a prófécia is megjelenik a műben, mert a kereszt megint kígyó lesz: a kereszt nevében követik el a legnagyobb gaztetteket.

Dr. Reisger János 1983-tól tart előadásokat. Többször beutazta Magyarországot Bibliaismertetéseivel. A népszerű előadó nemcsak próféciákról, bűnről, lelkiismeretről szólt, de tartott előadást a természet pusztulásáról, kamaszkori gyermeknevelésről, vagy arról, hogyan győzhetjük le lustaságunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!