Kultúra

2009.06.11. 02:26

Jó palócok, tót atyafiak ruháiból

Sárvár - Sárváron, a lengyel kisebbség Batthyány utcai helyiségében nyílt meg Hámori Sándor viseletkiállítása.

Benkő Sándor

Bögöthy Zsófia palóc népdalokat énekelt, majd Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója, és Kondora István, Sárvár alpolgármestere nyitotta meg a múlt héten a Jó palócok, tót atyafiak című viseletkiállítást. A Hámori Sándor válogatott ruháiból összeállított tárlatot rendhagyó módon a lengyel kisebbségi iroda kiállítótermében rendezték be. A néprajz- és viselettörténeti kutatással is foglalkozó Hámori Sándor elmondta, hogy a másfél tonnányi gyűjtemény első darabját huszonhét éve szerezte meg. A széki kalapot egy kolozsvári kirándulás alkalmával vásárolta meg. 

Eleinte csupán olyan dolgokat keresett, amelyeket saját maga is hordhatott - ing, nadrág, csizma. Később már célratörően kereste, vásárolta a ruhákat. Néha a szerencse, máskor a véletlen sodort egy-egy darabot az útjába. Elmondta, hogy ameddig cseppnyi esélyt lát arra, hogy valaki is felvegye, addig falvakból, házakból nem hoz el ruhadarabokat, ezért gyűjteményének legnagyobb része ószeresektől, kirakodóvásárokból, régiségkereskedőktől származik. Vannak ruhák, amelyeket szakmájuk utolsó képviselői készítettek számomra. Nekem e darabok különösen fontosak - írta magáról ismertetőjében Hámori Sándor, aki féltve őrzi és ápolja a hagyományokat.

A Batthyány utca 9. számú épület első emeleti termében a szebbnél szebb viseletek a palócok ruházatának sokszínűségéből nyújtanak ízelítőt. Egy-két ruha erejéig megjelenik a velük együtt élő szlovákság és a szomszédos jászok, matyók öltözete is.

A páratlan gyűjtemény palóc viseleti darabjaiból összeállított kiállítás a folklórfesztivál zárásáig, augusztus 20-áig tart nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!