Kultúra

2009.07.02. 02:28

Izgalom a Bálházban és a sportcsarnokban

Kőszeg - A KoMa Társulat július 3-án a Bálházban játssza a Plazmát, másnap a Béri Balog iskola sportcsarnokában a Fédra Fitnesst.

Ölbei Lívia

Ráadásul még az is előfordulhat, hogy néhány évvel ezelőtt minden Szombathelyen kezdődött. Akkor, amikor a Máté-Horvai osztály nyáron birtokba vette az (akkor még) Művészetek Háza tereit - elsősorban a pincéjét -, ahol aztán bemutatta (a kortárs szerző) Erdős Virág Bliblia című színpadi őrületét.

A Kőszegi Várszínház közönsége július 3-án 20.30-kor - a megszokott várudvari helyszíntől eltérően - a Bálházban nézheti meg a KoMa Plazma című, díjakkal elhalmozott előadását, amely Garaczi László - a manapság mindent elöntő nyelvi szemétből különös alkímia folytán színpadi aranyat létrehozó - szövegén alapul. Július 4-én a Fédra Fitness érkezik Kőszegre - nemcsak az előadás, hanem a helyszín is formabontó: a Béri Balog Ádám Általános Iskola sportcsarnoka.

A szerző és rendező (a Kőszegen már ismerős) Tasnádi István, aki ezúttal a görög mitológia egyik alaptörténetét - Phaidra beleszeret a mostohafiába, aztán viszonzás híján csúnya bosszút áll - értelmezi újra. Fédra szerepében azt a csodálatos Csákányi Esztert láthatja a közönség, aki mindig is kész volt a nagy téttel bíró kísérletezésre. Játszik az előadásban Jaskó Bálint, Zrínyi Gál Vince, Jelinek Erzsébet, Lass Bea; de itt lesz Scherer Péter, Katona László és Bánki Gergely is, akik az utóbbi években - Csákányi Eszterrel együtt - az időközben fölrobbant Krétakörnél írták be nevüket a színház nagykönyvébe. Úgyhogy irány Kőszeg: két előadás, egyiket sem szabad kihagyni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!