Kultúra

2010.05.07. 15:05

Vasember 2., Shrek, Predators: négymilliárdos nyárra számít Hollywood

A tavalyi nyár négymilliárd dollárt (915 milliárd forintot) is túlszárnyaló észak-amerikai mozijegybevételi rekordja után a Vasember 2. forgalmazásával pénteken kezdődő idei nyári szezonra is hasonló eredményt vár a hollywoodi filmipar.

MTI

Jeff Bock, az Exhibitor Relations vezető mozis elemzője szerint már rögtön a Vasember folytatása szállíthatja az első milliárdos bevételt a jegypénztárakba. Emellett több érv is szól: a nyáron nem lesz más szuperhős-film, az eredeti produkció nagyon sikeresnek bizonyult Robert Downey jr. főszereplésével, és a folytatások rendszerint pénzügyileg sikeresebbek az első produkciónál.

Még az is megeshet, hogy a Vasember 2. A sötét lovaghoz hasonló kasszasiker lesz - utalt a szakember a Batman-folytatás két évvel ezelőtti parádés hétvégi nyitányára, amelyen 158,4 millió dollárért (35 milliárd forintért) fogytak el a jegyek Észak-Amerikában.

Ez a nyár megint nyugodtan nevezhető a folytatások szezonjának: kilenc folytatás jön, köztük a Szex és New York 2., a vámpíros Alkonyat-filmek harmadik, Napfogyatkozás című része és az 1987-ben indult Predator-sorozat újabb epizódja, az Antal Nimród rendezésében készült Predators.

Paul Dergarabedian boxoffice-elemző szerint a folytatások és a 3D-ben a mozikba kerülő hét produkció lendíthet akkorát az üzleten, hogy akár a tavaly nyári csúcs is megdőlhet.

A Shrek a vége, fuss el véle című 3D-s animációjától szintén sokat vár a DreamWorks. A negyedik Shrek-film már csak azért is nagy befutó, mert ezzel zárulnak a zöld ogre kalandjai. A Pixar műhely a szintén 3D-s Toy Story 3 sikerében bízik, amely az eddigi részek előzményfilmjeként készült el.

A bevételeket szaporíthatja Julia Roberts Eat, Pray, Love című romantikus vígjátéka és a The Expendables című akciómozi is, amelyben egy sor letűnt akciósztár - Sylvester Stallone, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger és Bruce Willis - mutatja meg, hogy még nem érdemes leírni őket.

A sötét lovagot rendező Christopher Nolan új filmjét ugyancsak nagy várakozások előzik meg. Az Inception című sci-fi júliusban debütál Leonardo DiCaprióval.

A szeptemberig tartó moziszezon alatt csaknem száz filmet mutatnak be. Köztük lesz még az említetteken kívül Russell Crowe Robin Hoodja és Jerry Bruckheimer újabb akciókalandja, a Prince of Persia: The Sands of Time, amelyben Jake Gyllenhaal alakítja a főszerepet.

A tavalyi rekord 4,2 milliárd dollárig jutott, ám az elemzők arra is rámutattak, hogy ebben közrejátszott a jegyárak emelkedése is, mivel a 2008-as nyári szezonhoz képest a jegyvásárlás 4,2 százalékkal esett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!