Kultúra

2010.10.26. 05:27

Wlassics Gyula-díat kapott Gergye Rezső

Gyergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója október 23-a alkalmából a nemzeti fejlesztési minisztertől vehette át a Wlassics Gyula-díjat-

Ölbei Lívia

Az elismerés személyesen Gergye Rezsőé, denyilván a kulturális központban zajló sokrétű tevékenységet, a folyamatos megújulásra való törekvést is jutalmazza.

Hiszen a Wlassics Gyula-díj azoknak a közművelődésben dolgozó szakembereknek adományozható állami kitüntetés, akik az iskolán kívüli művelődésben elméleti tevékenységükkel, új módszerek kidolgozásával, azok alkalmazásával és terjesztésével kiemelkedő eredménnyel szolgálták a korszerű művelődést és a művészi ízlés fejlesztését.

Az 1999-ben alapított díjat évente húsz személy kaphatja meg. A bronzból készült érem Bakos Ildikó szobrászművész alkotása, Wlassics Gyula portréját ábrázolja. Wlassics Gyula tanárként, akadémikusként, politikusként és közművelődési szakemberként egyaránt jelentős örökséget hagyott hátra. Miniszterként (1895-98) ő képviselte a főrendiházban a vallás szabad gyakorlásáról és az izraelita vallás recepciójáról szóló javaslatot, mely a Wekerle-kormány alatt megbukott.

A három év alatt része volt 600 népiskola létrehozásában, az egyetemen a bölcsészeti, a gyógyszerészi, illetve az orvosi szakok megnyitásában. Az előoktatás céljára három leánygimnáziumi tanfolyam megnyitását engedélyezte. Megindította a múzeumok és a könyvtárak egységes országos szintű szervezésének megalakítását.

Olyan törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, mely szerint a Magyarországon nyomtatott, vagy kiadott nyomdatermékekből a nyomtató, illetve a kiadó egy-egy példányt köteles ingyen beszolgáltatni a Magyar Nemzeti Múzeumnak és az MTA-nak.

A javaslatot az Országgyűlés törvényi rangra emelte. A millennium alkalmával tervezett Szépművészeti Múzeum megszervezése mellett művészeti programjának fő pontja volt egy képzőművészeti akadémia megalapítása.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!