Kultúra

2010.11.02. 13:09

Elkészült a Kispál és a Borz búcsúkoncertjének filmje

Kevesebb, mint három hónappal a Kispál és a Borz augusztusi 9-i búcsúkoncertje után elkészült a nevezetes eseményről szóló mozifilm. A mintegy másfél órás időtartamú alkotást novemberben mutatják be.

Gyuricza Ferenc

A 2010-es év egyik legfontosabb hazai vonatkozású könnyűzenei eseménye volt a Kispál és a Borz együttes augusztus 9-én, a Sziget fesztivál úgynevezett mínusz egyedik napja keretében megtartott búcsúkoncertje. A mintegy 45 ezer néző által látott rendezvényt rögzítették, s abból Merényi Dávid rendező irányításával mozifilmet is készítettek. A Napozz Holddal - A Kispálfilm című alkotás novembertől a hazai mozikban lesz látható, ám a tervek szerint a későbbiekben akár DVD-n is megjelenhet.

A Kispál és a Borz az utóbbi évek legnépszerűbb alternatív zenekara volt Magyarországon. Az együttes huszonhárom év aktív zenélés és tizenegy stúdióalbum után oszlott fel. A búcsúelőadásról készült koncertfilm alapvetően eltér az eddig Magyarországon megismert televíziós közvetítés-ízű felvételektől. A rendező Merényi Dávid ugyanis azt akarta megmutatni, hogy a Kispál és a Borz zenészei, valamint azok barátai hogyan élik át a búcsúkoncert előtti utolsó hónapot, hogyan és mire emlékeznek, mit látnak ugyanúgy, mint eddig, és mit gondolnak másképp annak tükrében, hogy a zenekar nem lesz többé. Mindeközben természetesen a koncertélményt is igyekezett visszaadni. Ennek érdekében a koncertet 16 kamerával rögzítették. Láthatunk a filmben körpanorámás felvételeket, dolgoztak osztott képernyős megoldásokkal, de a színekkel való játék és egyéb trükkök is szolgálják a látványosságot. Betekinthetünk a színpadépítés, a főpróba és az úgynevezett kispróba kulisszatitkaiba is. Amatőr videós bejátszások, vallomások és emlékek teszik még teljesebbé az élményt.

- A Napozz Holddal igazi szubjektív alkotás, hétköznapi és érzékeny pillanatok megragadásával, egy fantasztikus, végső utazás utolsó állomásai, búcsú a tegnaptól, búcsú a mától, eksztázis és katarzis, monumentális látvány, látványos monument, egy nagyszabású koncert kibontakozása, felemelkedése és nincs tovább - mondta a filmről Merényi Dávid, aki több, mint egy évtizede foglalkozik fotózással, emellett rendezőként és operatőrként leginkább látványos, meghökkentő képi világú klipjeivel, reklámfilmjeivel vált ismertté. Nevéhez fűződik többek között a Kiscsillag Örökre és a Légy szíves, a Péterfy Bori és a Love Band Hajolj bele a hajamba, Ópium, Téged nem, Bűvös vadász, illetve a Soerii & Poolek Tanga című klipjeinek rendezése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!