Kultúra

2010.12.15. 05:31

A PLT ajánlja - Charles Dickens: Copperfield Dávid

Charles Dickens, a XIX. századi angol realista regényirodalom legjelentősebb alakjának legjobb könyvét jelenteti meg ezen a héten a Pannon Lapok Társasága a Világirodalmi klasszikusok sorozatának 15. köteteként.

Merklin Tímea

Ez a mű első része. A második rész a jövő héttől lesz kapható és megrendelhető, az lesz a sorozat 16. (utolsó) kötete. A sorozat színvilágában is harmonikus borítóinak gerincén e két kötettel lesz teljes a betűnként kialakuló szöveg: "A kedvenc könyveim."

Copperfield Dávid című regény először 1850-ben jelent meg. Dickens alakjai sorsát részvéttel, felfokozott érzelmekkel, őszinte és mély humanizmussal, humorral ábrázolja. A regény egyrészt látomás a világról, másrészt nem is túlságosan burkolt önéletrajz.

Nehéz, kalandos, bonyodalmas életkezdet

1999-ben készült a DVD-film Dickens legolvasottabb regényéből, a Copperfield Dávidból. A kis hős kora gyermekévei áldott békességben és boldogságban telnek, annak ellenére, hogy édesapja még a születése előtt meghal. Szép és szerető édesanyja, Clara egyedül neveli, Peggotty, a hűséges és odaadó szolgáló segítségével. Melegséggel és biztonsággal veszik körül. Ám ennek vége szakad, mikor édesanyja feleségül megy a keményszívű Edward Murdstone-hoz. Anyja korán meghal, mostohaapja Londonba küldi a fiút. Jósorsa összehozza a kalandos életű Mr. Micawber-val, aki egyszercsak az adósok börtönébe kerül. A magára maradt gyerek nénikéjéhez menekül, akinek jóvoltából az élete ismét új fordulatot vesz...

Dickens volt az első író, aki egy gyermeket tett meg regénye hősévé és a meghatározó gyermekkori élményekre alapozott.  A Copperfield Dávid című regényében is sorsokat épít,  a szegénység, a kiszolgáltatottság témáját járja körül. Egy kisfiú szenvedésein keresztül, az  mindent látni akaró szemén át ad képet a gonosz és embertelen világról, a nyersen, ugyanakkor meseszerű egyszerűséggel ábrázolt felnőtt-társadalomról.

Bozzai Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!