Kultúra

2011.06.11. 14:49

A Mediawave záróprogramjai

Utolsó estéjéhez érkezett a 2011-es Mediawave Film- és Zenei Fesztivál. A szombat esti programban kapott helyet többek között a 25 éves fennállását ünneplő Tudósok koncertje is.

Vas Népe

FILMPROGRAM:

AGORA-Savaria Filmszínház

Helyszín: Nagyterem

19:00 – Játékfilmek 7.

Bruno ROLLAND (Franciaország):
Léa, 93 min

Léa a szülővárosában, Le Havre-ban él. Egyetemista, fekvőbeteg nagymamáját ápolja, és emellet pincérnőként dolgozik egy éjszakai szórakozóhelyen. Közben Léa más életről álmodik, Párizsba szeretne költözni, hogy az előkelő Institut d'Etudes Politiques egyetemen tanulhasson. A felvételi vizsgán elért jó eredménye hirtelen felgyorsítja döntéseit. El kell hagynia a nagymamáját. Mire végre talál egy megfelelő öregotthont az idős hölgy számára, dilemmája fokozódik: az otthon nagyon drága, és semmi esélye rá, hogy ki tudná fizetni. Így Léa elhatározza, hogy sztripíztáncos lesz.

Helyszín: Kamaraterem

19:00 – Játékfilmek 11.

Alireza Davoodnejad (Irán):
Marham / Gyógyír 95 min

Egy szegény családból származó lány megszökik otthonról. Mamája utána ered, hogy segítsen rajta. A film egy olyan generációt mutat be, amely közelebb áll a nagyszülők nemzedékéhez, mint a szülőkéhez. Történet a nagyanyák fájdalmáról és keserűségéről, arról, hogyan szabadítsák meg unokájukat az idő ördögeitől.

21:00 – Dokumentumfilmek 10.
Mohsen Ostad Ali Makhmalbaf (Irán):

Adat Mikonim / Majd megszokjuk 52 min. Négy lánynak különféle gondjai vannak családjaikkal, ezért elszöknek otthonról. Kollégiumban élnek, ahol megpróbálják saját dolgaikat helyrehozni magukkal és szüleikkel. A dokumentumfilm magányos és védtelen, ám egytől-egyik bátor hősökként ábrázolja a lányokat.

Mozijegy: 600 Ft

ZENEI PROGRAM

Weöres Sándor Színház - Krúdy Klub

Helyszín: Márkus Emília Terem

22:30 TUDÓSOK (HUN)

Az 1986-ban Újvidéken drMáriás által, magyar és szerb festőkből alapított formáció kezdeti szakaszára a punk, a jazz, az improvizáció, a költészet, s mindezek kölcsönös átjárása volt jellemző, hangvételükre pedig a harsány alanyi költészet és zene mellett a jugoszláv polgárháború előérzete nyomta rá a bélyegét.

Az együttes mai felállása 2003-ban alakult ki, számos angol, holland, olasz, orosz, osztrák, svájci, francia, szlovén és egyéb turné kötődik ehhez a formációhoz, több száz fesztivál- és klubfellépés.

Ezen az estén a zenekar legújabb Bocs, megölhetlek? című lemezét mutatja be. A tizennégy vadonatúj szerzeményből álló korong felvételeit és elektronikus vetületüket Kondor Péter Párizsnak, a zenekar háttérmesterének köszönhetik. Az új számok között a jazz-punk friss ékes darabjait hallhatjuk az összetéveszthetetlenül őrült és eredeti Tudósok-szövegekkel, valamint kirobbanó funkkal, drum’n’bass-el és rock-elemekkel ötvözve.

00:30 SHUKAR COLLECTIVE (ROM)

A zenekar tagjai egyrészt roma énekesek és táncosok, akik nehéz körülmények között élnek és alkotnak, ennek ellenére vagy éppen ezért, zenéjük szenvedélyes, változatos. Őket egészíti ki egy csapat hazájukban és nemzetközileg egyaránt aktív bukaresti zenész és DJ. Az együttműködés gyorsan lépte át a kultúra területének határait és vált egyfajta integrációs mintaprojektté. Működésükről nagyszerű dokumentumfilmet készített az HBO, mely a fesztivál filmes programjában vetítésre kerül.

Koncert: 2000 Ft

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!