Kultúra

2011.06.13. 11:51

Szudáni nap Körmenden - Kincsek egy távoli afrikai országból

Hatodik alkalommal rendeztek Szudáni napot Körmenden. Szombat délután a kiállítóteremben az afrikai országot bemutató kiállítás nyílt, este pedig a Nile Group koncertezett színházban.

Bajdó Bettina

A kastély kiállítóterme zsúfolásig megtelt szombaton, olyan sokan voltak kíváncsiak az afrikai vendégekre, hogy az érdeklődők egy része kénytelen volt kintről hallgatni a beszédeket. Elsőként Bebes István, a város polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd feltette azt a kérdést, mely sok jelenlévőt foglalkoztatott: Miért éppen Körmend?

- Évtizedek óta Körmenden tevékenykedik a kezdeményezés elindítója, a szudáni származású gyermekorvos, dr. Abdel Hameed - felelt a polgármester.  - A doktor itt alapított családot, de közben nem feledkezett meg hazájáról sem. A Szudáni Nap segítségével elhozta nekünk hazája kultúráját, s a kiállításon megszemlélhetjük kincseiket is. Megismerhetjük az ország kultúráját, történelmét, s kétévente ismerős arcokkal találkozhatunk.

A polgármester után Mahmoud Hassan Elamin, Szudán bécsi nagykövete kapott szót, s azonnal köszönetét fejezte ki, hogy ismét ilyen nagy szeretettel fogadták őket a Rába-parti kisvárosban. A nagykövet beszélt az ország helyzetéről, s elmondta, hogy Szudánnak nagyon régi a történelmi múltja, s jelentős kulturális értékeik vannak. Az afrikai országban körülbelül 570 törzs él, s mindegyik saját kultúrával rendelkezik. Kapcsolataik szerteágazóak, sok fiatal tanul Magyarországon is.

A megnyitón szót kapott prof. dr. Kanizsay Endre nemzetközi főtanácsadó, Szudán szakértő, aki részletesen ismertette az afrikai ország és hazánk együttműködésének történetét.  A kiállítás megnyitója után a program a színházteremben folytatódott, ahol Afrika hangjait, a szudáni népzenét elektronikus hangzásokkal egyedien ötvöző Nile Group együttes adott koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!