Kultúra

2011.11.22. 17:51

Soltisosok betlehemi játéka

Az idén két betlehemes játékkal készül a Soltis Színház: az egyiket a gyerekstúdiósok, a másikat a felnőttek játsszák.

Ölbei Lívia

A Soltis Lajos Színház gyerekstúdiósai ezekben a hetekben Marton Márió vezetésével tanulják a betlehemes játékot, hogy aztán a kellő időben a közönség előtt feltehessék a 2000 éve aktuális kérdést: Meghallgatják-e a betlehemeseket? Akkor aztán felhangozhat az Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj..., miközben felsorakoznak a játék  nélkülözhetetlen szereplői: a ministráns, a pásztorok (kell egy öreg, egy fiatal, egy középső), meg az angyalok, akik közlik a földiekkel az égi örömhírt. A betlehemes játék (a gyerekek számára a feltétlenül szükséges elemeket, fordulatokat tartalmazó rövidített változat) alapjául szolgáló autentikus szövegeket Katona Imre rendező-dramaturg hozta el a Soltis Színházba; ő rendezte 2000-ben (még Sitkén) a Misztérium a Szent Születésről című szép előadást, aztán mindig sokfelé elvitt székely betlehemest is színre állított a társulattal.

Az idén sem csak a kicsik készülnek betlehemezéssel, hanem a nagyok is. Ez utóbbi előadást az advent idején Győrben megrendezendő nemzetközi betlehemes találkozó közönsége is láthatja: december 10-én a celli Soltis Lajos Színház betlehemes játékával nyílik meg az esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!