Kultúra

2012.04.29. 17:25

Csalogat a SEK

Némileg csökkent az érdeklődés a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja (NYME SEK) iránt - derül ki a felvételi adatokból.

Bajdó Bettina


Prof. dr. Gadányi Károly,  az egyetem elnöke elmondta, Szombathely iránt szinte változatlan az érdeklődés. Közel háromezren jelentkeztek az egyetemre, ők összesen 4 ezer 694 jelentkezést nyújtottak be a szombathelyi karok képzéseire. Ebből 1181-en első helyen jelölték meg a szombathelyi karok képzéseit. A Nyugat-magyarországi Egyetem egészét tekintve 3 ezer 743-en jelentkeztek első helyen az egyetemre.  Így a szombathelyi képzésekre jelentkezett az NYME-re jelentkezők 31,5 százaléka, tehát minden harmadik NYME-re jelentkező hallgató szombathelyi képzést választott. Hozzátette, hogy a felsőoktatást érintő megszorítások már mindenki előtt ismertek. 2011-ben  országosan 53 ezer 500-an tanulhattak teljes állami támogatásban. 2012-re ez a szám 33 ezer 927 -re zsugorodott. A szombathelyi képzések esetében is várható volt a jelentkezők számának csökkenése: 2011-ben 1584 helyes jelentkező volt, 2012-ben pedig 1181. A csökkenés körülbelül 24 százalékos, amely megfelel az országos átlagnak.  Azonban öt százalékos növekedés figyelhető meg a jelentkezők számában az önköltséges helyek esetében. Az elnök szerint ez annak is köszönhető, hogy Szombathely számos kedvező lépést tett a költségtérítéses hallgatók javára. Ilyen például, hogy a féléves díj befizetése részletekben törtéhet, s kollégiumi ellátást kaphatnak a költségtérítéses hallgatók is. A legnépszerűbb szak az egyetemen a testnevelő-edző.  Az elnök kiemelte, hogy az oktatási kormányzat döntése értelmében a régió tanárképzési központja Szombathely lesz. Már más intézmények is keresik az együttműködés lehetőségét az egyetemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!