Kultúra

2012.10.26. 18:16

A III. Ars Pannonica: most a Savaria Múzeumban, aztán Bécsben

Szombathely - A képtár után ezúttal a Savaria Múzeum ad helyet a péntek délután megnyílt III. Ars Pannonica - Szombathelyi Képzőművészeti Biennálénak, amely a pannon régió művészeinek jelent bemutatkozási lehetőséget. A tárlat jövőre Bécsbe és Grazba is eljut.

Ölbei Lívia

"Ha nincsenek barátaink, nincsenek elszánt emberek, nincs III. Ars Pannonica-biennále sem", fogalmazott Majtényi László péntek délután a megnyitón, utalva a kiállítás megrendezését kísérő pénzügyi nehézségekre. A Vas megyei közgyűlés alelnöke úgy véli, a válság hangulata a biennálén bemutatott műalkotásokon is megragadható: "Nézzenek körül, nincsenek jókedvű képek, meleg, derűt sugárzó színek." De éppen azért jár most különösen nagy köszönet mindenekelőtt Kamper László grafikusnak, a biennále-eszme megalapozójának és legfőbb - a szervezésben is megnyilvánuló - fenntartójának, hogy a nehézségek láttán sem engedte megszakadni a hat éve megkezdett hagyományt.
A harmadik biennále  mások mellett a vasi közgyűlés, a szombathelyi önkormányzat, a Savaria Múzeum, a Magyar Képzőművészeti Múzeum, valamint a bécsi Collegium Hungaricum támogatásával jöhetett létre.

A bécsi magyar kulturális intézet képviseletében Szabó Csaba mondott köszöntőt a megnyitón: Zalaegerszegen született, a magyar-történelem szakot a szombathelyi főiskolán végezte el a 90-es évek elején, úgyhogy a pannon régió képviselete igazán természetes számára jelenlegi állomáshelyén, a bécsi Collegium Hungaricumban is, ahol elsősorban az a feladata, hogy a magyar tudományosság és kultúra értékei iránt felkeltse az osztrák közönség érdeklődését. Mint mondta, munkatársaival együtt mindent megtesz azért, hogy a magas minőséget hordozó III. Ars Pannonica-biennále anyaga 2013-ban az osztrák fővárosba is eljuthasson.

Dr. Nagy Zoltán megyei múzeumigazgató véleménye szerint  a Savaria Múzeum patinás nagyterme az egyetlen méltó hely Szombathelyen a kiállítás befogadására. A megnyitón ugyancsak köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.

A harmadik biennálét - szintén az anyagi nehézségekre való hivatkozással - a szokásoktól eltérően nem nyilvános pályázatként hirdették meg. A meghívott mintegy félszáz képzőművész három-három alkotást küldött, ezekből válogatott az Aknay János festőművész elnökletével értékelő  zsűri, amely végül négy bronz, két ezüst és egy  arany fokozatú elismerést is kiadott. Az arany fokozatú minősítést a budapesti Varga-Amár László Átvilágított figura című képe kapta.

A III. Ars Pannonica-biennále november 10-éig tart nyitva a Savaria Múzeumban.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!