Kultúra

2012.10.05. 05:20

Krobot úr bemutatja: Hrabal-premier a WS Színházban

Szombathely - Pénteken lesz az évad első kamaratermi premierje a Weöres Sándor Színházban: a Szigorúan ellenőrzött vonatok rendezője Csehországból jött, ő Ivo Krobot.

Ölbei Lívia

Nem egészen hat héttel ezelőtt a neves cseh rendező, Ivo Krobot egy szál sárga virággal érkezett a Szigorúan ellenőrzött vonatok olvasópróbájára a Weöres Sándor Színházba. Bár többször dolgozott már Magyarországon - a Szigorúan ellenőrzött vonatokból például a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban rendezett jóhírű előadást -, egy új társulat mindig új helyzetet jelent és teremt.  A létrehozott Hrabal-előadások tekintetében világcsúcstartó  Krobot magyar hangja sok éve Halász András: a rendező gyorsan pergő mondatait ezúttal is ő fordította a próbafolyamat során.

A főpróbahéten Krobot, akit szoros személyes szálak fűztek-fűznek az íróhoz,  külön meglepetéssel szolgált: dokumentumfilm-részleteket, dedikált Hrabal-köteteket, régi fotókat, színlapokat hozott a színészeknek, nyilván azért, hogy a kultusz-tárgyak "érintése" által még közelebb kerülhessenek ahhoz a furcsa fényekben csillogó, a komikumot és a tragikumot iróniában egyesítő, a lokálist mindig egyetemessé tágító  "svejkes cseh világhoz", amelyet Magyarországon is olyan sokan szeretnek. Maga a Szigorúan ellenőrzött vonatok szintén régi közkincs: kinek ne lennének legalább a benyomások szintjén megőrzött emlékei Jiri Menzel Oscar-díjas filmjéről.
(A szombathelyi házi főpróba  után, az előadás hatása alatt  a nézők közül többen megfogadják, hogy föltétlenül   megnézik újra; és  a Hrabal-művet is mielőbb kézbe veszik.) A Hrabal-prózát színpadra alkalmazó Ivo Krobot se hagyta ki a rendkívüli Hrabal-továbbképzésen a Menzel-mozit: a pecsételős jelenetet választotta ki a filmből, meg azt, amikor a kis kalauznőt, Mását elviszi a vonat, Milos forgalmista-gyakornok pedig ott marad a kisvárosi vasútállomáson az álmaival; a háttérben a mind előbbre tolakodó  II. világháború.

Menzel természetesen szintén  megszólal a Hrabalról készített portréfilmben,  amelyet a 90-es évek elején egy francia stáb forgatott (itt és most ebből az okból is kuriózum). A filmrendező egyik kulcsszava a szeretet, amely nélkül Hrabal világa nem értelmezhető. A sárga virágnak pedig úgy látszik, tényleg mágikus szerepe van:  a Hrabal-műveket már  szamizdatban is kiadó Vaclav Kadlec előtt az asztalon szál napraforgó vonja magára  a figyelmet. A barátok, ismerősök (mint napraforgók)  róla beszélnek - valaki megjegyzi, néha az volt az érzése, hogy ő, Hrabal a világ legmagányosabb embere -, az író mindig rólunk meg a világról   beszél. Mindenütt otthon van (a cseh kocsmáktól az amerikai műtermekig),   és kicsit mindenütt otthontalan. 

A Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében  pénteken útnak indul a Szigorúan ellenőrzött vonatok című Hrabal-előadás  bérletes szériája: Balogh Jánossal, Bajomi Nagy Györggyel, Szabó Tiborral, Avass Attilával (...). Díszlet: Horgas Péter. Jelmez: Bujdosó Nóra. Koreográfus: David Strnad. Rendező: Ivo Krobot, Csehországból.

Még a premier előtt, 18.30-kor megnyílik  A Hrabal-galaxis pillanatképei című vándorkiállítás a színház aulájában. A tárlat Hrabal életét és művészetét dolgozza fel. Köszöntőt mond Jordán Tamás, a tárlatot megnyitja Michal Cerny, a budapesti Cseh Centrum igazgatója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!