Kultúra

2012.11.12. 08:46

Egy négyszáz éves asszony

Szombathely - A Szülőföld Kiadó a városi önkormányzat támogatásával indította el a Híres szombathelyi nők-sorozatot, amelynek vasárnap bemutatott (harmadik) kötetét Batthyány Erzsébet grófnőnek szentelték. A szerző dr. Zsámbéky Monika.

Ölbei Lívia

Zsúfolásig megtelt vasárnap a Szent Márton-plébánia oratóriuma a Batthyány Erzsébet grófnő életét feldolgozó kötet bemutatójára. A helyszínválasztás nem a véletlen műve: Batthyány Erzsébet (1619-1674), a Dunántúl egyik leghatalmasabb és legelőkelőbb főúri családjának tagja, gróf Erdődy György felesége Szent Márton szellemében élt: támogatta a domonkos rend letelepedését Szombathelyen és Sopronban, az ő adományából épült újjá a szombathelyi Szent Márton-templom 1668-1672 között, de a szombathelyi ispotály megalapítására is jelentős összeget adományozott. Mindezt dr. Zsámbéky Monika, a kötet szerzője mondta el a könyvbemutatón, hozzátéve, hogy ő maga művészettörténészként jutott el a grófnőhöz: a Szent Márton-templom történetének kutatása közben, az ott zajlott ásatások eredményei keltették fel az érdeklődését Batthyány Erzsébet alakja iránt.

Ahogy a 350. Szent Márton Cserkészcsapat dramatizált előadásában is elhangzott, a Szent Márton-templom kriptájában nyugvó Batthyány Erzsébet koponyájának tudományos vizsgálata lehetővé tette a grófnő arcának rekonstrukcióját. Dr. Zsámbéky Monikának legalább ilyen nehéz, ha nem nehezebb dolga volt, amikor a grófnő életének nyomába eredt: A történelemkönyvek a férfiakról (csatákról, koronázásokról) szólnak, az asszonyok a háttérbe szorultak akkor is vagy még jobban, mint manapság. Mindemellett sok mindent sikerült kiderítenie a levéltári kutatások révén, a hatalmas levelezés egy részének áttanulmányozásával. A dokumentumokból pedig egy olyan asszony képe rajzolódik ki, aki mindenütt igyekezett segíteni. (Még Ádám bátyja katonáinak túlkapásai ügyében is szót emelt, ha egy-egy falu lakosságának védelméről volt szó.)

Érdemes hát kézbe venni a kötetet, amely a Farkas Csaba vezetésével működő Szülőföld Kiadó gondozásában, a városi önkormányzat támogatásával jelent meg, a sorozat szerkesztője dr. Takátsné dr. Tenki Mária és Kelbert Krisztina, a művészeti szerkesztő Nagy Georgina. A kötet ajánlóját jegyző dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a könyvbemutatón is megszólalt: Batthyány Erzsébet legjobb tudása szerint válaszolta meg élete kérdését. Ne legyenek illúzióink: a saját válaszát mindenkinek meg kell adnia. Batthyány Erzsébet ehhez is jó példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!