Kultúra

2012.12.07. 12:03

Angol Szalon: Kerettörténet Dickens-szel

Szombathely - Utolsó állomásához érkezett az Angol Szalon idei őszi évada. Rendhagyó előadás volt ez a javából, sok-sok meglepetéssel, igazi közös együttmunkálkodással, szívbéli közönséggel.

Bajdó Bettina

Ha akarjuk, akkor egy keretet adott az Angol Szalon utolsó előadása a rendezvénysorozat létezésének. A csütörtöki előadó ugyanis Murai Gábor, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ oktatója volt, aki annakidején, 2011 őszén előadásával útjára indította a sorozatot. Az azóta jó néhány alkalmat megélt Angol Szalont azonban a félreértések elkerülése végett nem temetjük, a szervezők ugyanis bíznak abban, hogy tavasszal ismét folytatása következik a dolognak.

Az est témájául Charles Dickens munkássága és azon belül is híres nagyregénye a Twist Oliver szolgált. De még mielőtt mindehhez szerencsénk lehetett volna, egy vendéget köszönthettünk köreinkben, nevezetesen a Mikulást. December 6-a lévén a szervezők természetesen gondoskodtak arról, hogy ő is tiszteletét tegye az AGORA Szalonban. Miközben a közönség soraiban sercegett még a szaloncukrok papírja, Murai Gábor már nekilátott annak, hogy elvezessen bennünket ebbe az író, s általa a 19. század világába, s egy kicsit még tovább is.

Murai Gábor. Fotó: Szendi Péter

Annak idején, amikor a két egyetemi tanszék, az angol és a kommunikáció kooperációjából megszületett a rendezvény, fő célkitűzése az volt, hogy az angolszász irodalmat örvözzék különböző társművészetekkel, alapvetően a filmművészettel, s ha lehetőség nyílik rá, bármi mással is. Murai Gábor előadása teljes mértékben megfelelt ennek a „kritériumnak”. Amellett, hogy az író fontosabb életrajzi elemeit ismertette (ilyen a gyári munka 11 évese, a „nagy út” jelentősége, a Dologház, vagy éppen a Magániskolák légköre) kifejezetten a vizualitásra építkezett. De előbb még arról, hogy Dickensnél mit jelentett a vizualitás. Műveit ugyanis sorozatokban jelentette meg kezdetben, s ezeket mindig illusztrációk kísérték. Gyakran tartott felolvasó esteket is, melyek alkalmával ezeket az illusztrációkat, karcolatokat kivetítették. Természetesen a korabeli technikával, gyertyaláng és csiszolt lencse segítségével. Az előadó azt mondja, óriási szerepet játszottak az illusztrációk a könyvekben, s neki magának az az érzése támad, mintha sokszor rendező és operatőr munkáját látná egybe. Nem fér kétség hozzá, lehet valami a dologban, hiszen Dickens 15 nagyregényéből mind az összeset megfilmesítették, nem is egyszer. – Dickens a valaha volt legtöbbet adaptált szerzők közé tartozik. Nemcsak hogy összes nagyregényét megfilmesítették, több mint száz mozgókép rögzíti azokat – így az előadó, aki éppen ezt kihasználva, a vizualitásban kívánta érzékeltetni Dickens munkásságának egyik remekét, a Twist Oliver-t.

Így lehetett, hogy négy különböző rendezőtől nézhettük meg egy azon megfilmesített jelenetet, melyben nem csak Twist Oliver személye és karaktere különült egy egymástól markánsan, hanem a korabeli London látképe is.

- De ki is valójában Twist Oliver? Mennyire valóságos, és mennyire húsvér az ember? – tette fel végül a kérdést az előadó, aki azon a véleményen van, Twist Oliver személye sokkal inkább egy idea, semmint valóságos személy, s csak az író erkölcsi hozzáállása, hite tartja életben, vagyis az írói sors akarata áll Twist Oliver figurája mögött.

A kérdést sokáig lehetett volna boncolgatni, ám a rendhagyó előadás egy újabb elemével találkozhattunk, ugyanis Varga Diána és Jenifer Benefield egy-egy dallal örvendeztette meg a közönséget, míg az anglisztikás első éves hallgatók is dalra fakadtak és fakasztották a közönséget a karácsony szellemében. Ismét volt tea és sütemény is, majd mi mást is tekinthetett volna meg a nagyérdemű, semmint a Twist Oliver című filmet David Lean feldolgozásában 1948-ból. A film érdekessége, hogy sosem jelent meg magyar felirattal, de az Angol Szalonba mégis így érkezett meg. Ez két egyetemi hallgató, Bence Szeréna és Varga Bence munkásságának köszönhetően következhetett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!