Kultúra

2013.01.06. 15:58

James Bondot is megidézték a sárvári fúvósok

Sárvár - Negyvenedszer adott újévi koncertet szombaton a Sárvári Koncertfúvószenekar. Szép este volt: a közönség felszállhatott az Orient Expresszre, és James Bonddal is találkozhatott.

Nagy Ildikó

– Egy ötcsillagos város ötcsillagos zenekarát hallhatjuk – mondta Kondora István polgármester a koncerten elmondott újévi köszöntőjében. A rendezvényre a sárváriak mellett külföldi zenekedvelők is érkeztek, még Mexikóból is: őket Máhr Tivadar zenekari elnök (nem mellesleg tubás és alpolgármester) angolul és spanyolul köszöntötte. A Szélesi Attila karnagy irányításával dolgozó „csapat” újévi ajándékot is kapott: Dohos László elnök a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség közgyűlése által odaítélt Nívódíjat hozta el a zenekarnak. A zenészek pedig most is bebizonyították, hogy nem véletlenül kapták az elismerést: ezúttal is remek műsorral lepték meg a közönséget. Az első részben egy Verdi-opera nyitánya, Kodály Kállai kettőse, Hidas Frigyes egyik népdalszvitje hangolta rá a közönséget a nagy utazásra: a tavaly nyári isztambuli nemzetközi fúvósfesztivál élményeit ugyanis Philip Sparke Orient Express című művével idézte fel a zenekar: a kivetítőn képekkel illusztrálva, a színpadra varázsolt mozdonyfüsttel – a poén kedvéért Szélesi Attila nemcsak vasutas sípot fújt, de a karmesteri pálcát is tárcsára cserélte.

Megható része volt a koncertnek, amikor színpadra hívták a zenekar alapító karnagyát, a 75 éves Pernecker Jánost, aki a Florentina indulót vezényelte – a „nagy visszatérést” a zenekar és a közönség is vastapssal jutalmazta.

A zenekar legifjabb tagjai (Németh Eszter, Hajas Klaudia, Rövid Gergő, Móger Tibor, Juranics Richárd, Cseh Dániel) oklevelet vehettek át. Az alt-szaxofonon szólót játszó Csejtei Tamásnak is járt a taps, akárcsak a tinódis Szabó Balázsnak, aki James Bondot is a csarnokba varázsolta, ahogy kell: pisztollyal, martinis vodkával, persze szigorúan rázva, nem keverve. Jon Bon Jovi és Hungária slágereket, ráadásként a Katonavér és a Radetzky-indulót játszotta a zenekar – a végén a közönség állva tapsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!