Kultúra

2013.02.27. 17:35

Az Istennő végre hazatalál

Szombathely – Az állandó tárlat megérkezésével lezárulhat végre az Iseum Savariense projektje.. Jövő héten nyit a kiállítás.

Ambrózai Zsuzsanna

- Ha minden jól alakul, és az égiek is úgy akarják, akkor jövő héten március 5-én megnyílik az állandó tárlatunk, Isis istennő egyik legfontosabb ünnepének napján - mondta el Csapláros Andrea, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház igazgatója, majd folytatta: a hosszadalmas folyamat végére most pont kerülhet ezzel, s a projektet is végre le lehet zárni.

Az állandó tárlat az „Isis Savariai Otthona” nevet viseli, az igazgató úgy fogalmaz, az Istennő végre hazatérhet, hosszú évezredek után végre méltó helyére költözhet. Az állandó tárlat esetében ugyanis egy vallástörténeti kiállításról beszélhetünk, amely egyedülálló lesz a magyarországi viszonylatban.

- Nem csak Isis istennőnek és a keleti kultuszoknak a bemutató helye lesz, hanem tágabb értelemben egész Pannónia vallástörténetét lesz hivatott prezentálni a tárlat. További érdekessége és különlegessége, hogy mind az állami kultuszokat, mind pedig a magánkultuszok szintjeit ismerteti meg a látogatókkal - így az igazgató.

 


Sosztarics Ottó és Csapláros Andrea a gyűjtemény anyagát rendezik. A kiállítás megnyitásával zárul le az egész projekt (Fotó: Szendi Péter)


Az állandó kiállításon láthatóak lesznek azok a régészeti leletek, amelyek még Szentléleki Tihamér, korábbi igazgató (1955-1984) vezetése alatt kerültek elő , a fő homlokzat relief darabjai, amelyek szintén méltó helyre kerülhetnek ezáltal, és szokatlan módon, a levegőbe emelve kapnak helyet a térben, pontosan úgy, mint ahogy a korabeli emberek láthatták. Ezek mellett számtalan apróbb lelet is helyt kap a tárlat anyagában, amelyek mind a szentély különböző korszakából származnak, illetve kötődnek hozzá.

A kiállításon összességében a legfontosabb vallástörténeti leletek eredetiben, vagy másolatban megtalálhatóak lesznek. Az Iseum intézményét 2010. szeptember elsejével alapította a város. Csapláros Andrea kezdetben megbízott, majd később az állandó igazgató funkcióját töltötte és tölti be. Az intézmény indulása nem volt egyszerű, hiszen kétséges volt, hogy az állandó tárlat mikor tud megérkezni, mikorra tudják megvalósítani. Amíg azonban ez a kérdés eldőlt, addig sem tétlenkedtek, 2011 augusztusában elindították a Nyitány című időszaki kiállítássorozatukat, amely azóta is nagy sikernek örvend, így az igazgató azt mondja, szeretnék folytatni ezt a fajta sorozatot is a jövőben.

- A helyiek fölfedezték maguknak az Iseumot, elfogadták rendezvény- és kiállítótérként, előszeretettel látogatják, főleg a tavasztól késő őszig terjedő időszakban, hiszen ilyenkor az udvart is maximálisan ki lehet használni, s már csak a maga mediterrán hangulata miatt is magával ragadja az embereket - teszi hozzá az igazgató. Az állandó tárlat hivatalos megnyitója március 5-én, 17 órakor lesz, a projektet vélhetően március hónappal sikerrel zárhatják le majd. Pannónia vallástörténetét mutatja be a jövő héten megnyíló állandó tárlat.

 

MARADNAK AZ IDŐSZAKI TÁRLATOK

A jól bevált Nyitány című programsorozat a jövőben is folytatódik. Ugyan az elsődleges célkitűzés most az állandó tárlat népszerűsítése, előtérbe helyezése, de az időszaki kiállítások is helyet kapnak az intézményben - továbbra is. A Weöres Sándor centenáriuma alkalmából egy időszaki, kamarakiállítára is készülnek, vélhetően szeptemberben. Ezen belül is a Psychéhez kapcsolódóan gondolkodnak, hiszen az Iseum rendelkezik egy psyché töredékkel, amely itt került elő a városban. Emellett a színházzal karöltve egy kisebb előadást is terveznek, amely a jubileumi évbe illeszkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!