Kultúra

2013.02.21. 11:43

Példás aktivitással, lelkesen dolgoznak

Két szentgotthárdi is megkapta idén a Közösségi Kultúráért díjat a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesülettől. A díjakat Vasváron, a Nagy Gáspár Kulturális Központban adták át.

Merklin Tímea

Az egyik díjazott Szepesiné Fuisz Erika nyugdíjas népművelő, aki 1967-ben végzett könyvtár-népművelés szakon a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán. A Szentgotthárdi Szakmaközi Művelődési Házban kezdett dolgozni, majd 1983-tól 1997-ig Vörösmarty Mihály Gimnázium könyvtárosa volt. Ezt követően nyugdíjba vonulásáig (2005) a Művelődés Háza és Színház igazgatója volt. Aktív korában két szakmai kitüntetést kapott: 2001-ben a Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozat díját, 2004-ben pedig Szentgotthárd Város Közművelődésért díját. Szakmájához, hivatásához máig  hű maradt, jelenleg is kilenc egyesület illetve klub tagja. Hat éve vezeti a Városi TV Idősek Magazinjában az Aktuális Rovatot. Hét éve rendszeresen zsűritagja a Móra Ferenc Városi Könyvtár által szervezett próza és versmondó versenyének. A zalaegreszegi és a szombathelyi Színházakba rendszeresen szervez csoportokat. 2005 óta tagja a városi vegyeskarnak, három éve pedig a Nyugdíjas Pedagógusok és Barátaik Egyesület és a Szentgotthárdi Nyugdíjas Egyesület közös kórusában énekel. Szentgotthárd kulturális életének aktív szereplője, a rendezvények állandó látogatója. Aktivitása, lelkesedése példaértékű a fiatalabb korosztály számára.

A másik díjazott Rápli Róbert, Szentgotthárd Város Fúvószenekarának karnagya, aki 2012. december 1-től a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola igazgatójaként dolgozik. Rápli Róbert a szentgotthárdi Takács Jenő Zeneiskola tanáraként 2007-ben vette át Szentgotthárd Város Fúvószenekarának vezetését. Az elmúlt 16 év alatt a zenekar a térség elismert együttese lett. A hagyományos fúvószenei kultúra ápolása mellett a modern fúvószenei elvárásoknak is igyekszik megfelelni. A közönség igényes szórakoztatását tartják szem előtt. A repertoár ezért több száz darabbal, klasszikus zenei, örökzöld, jazz, és szórakoztató zenei átiratokkal bővült. Az együttes 1998-tól tagja a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetségnek. Számos neves hazai fúvós együttessel tart fenn partneri és baráti kapcsolatot. Rendszeresen koncertezik Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban, Olaszországban, Németországban. 1998 óta minden évben Nemzetközi Fúvószenekari Találkozót rendez a városban.  Rápli Róbert a város közéletének is aktív szereplője, a Gotthárdi Körkép című magánkiadású havilap főszerkesztője. Tagja a városi vegyeskarnak. Nevéhez fűződik a szentgotthárdi hangverseny-bérlet sorozat ötlete és megvalósítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!