Kultúra

2013.04.16. 16:55

Három nyelven egyszerre

Ausztriai magyarok által kezdeményezett és kiadott, óvodásoknak és kisiskolásoknak való, három nyelvű könyveket mutattak be kedden a Váci Utcai Általános Iskolában.

Merklin Tímea

Az alsóőri Magyar Média és Információs Központból (UMIZ) érkezett az alkalomra Kelemen László, aki elmondta, hogy három éve alakítottak magyar óvodapedagógiai bizottságot, mert nem volt tananyag. Mára a jóvoltukból háromnyelvű - magyar, német, horvát - könyvsorozat áll rendelkezésre. A kezdeményezést az Európa Nap alkalmából a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium támogatta.

Tóth Bálint és kislánya Tóth Jázmin nézegetik a Váci iskola aulájában kiállított háromnyelvű köteteket (Fotó: Kiss Teodóra)

Horváth Gábor, a Váci Mihály Általános Iskola igazgatója a rendezvényen hangsúlyozta: azért adtak helyet ennek a könyvbemutatónak, mert az intézmény is képviseli azt, amit az EU célként kitűzött: közös nyelvhasználattal tudjuk megélni a közös európai létet. Az iskolában emelt óraszámban tanítják a németet és a horvátot is: heti négy-négy órában.

. Megállapodásunk van a Mesevár óvodával, ahol horvát csoport működik, hogy a horvátul tanuló gyerekeket a Váci viszi tovább, csak ma már ezen gyerekek többsége "elfelejt" ebbe az iskolába iratkozni. Amíg csak a Váciban volt horvát csoport, addig ide jöttek. Régebben minden évfolyamon volt horvát csoport. Most összesen két összevont horvát csoportunk van - tudtuk meg az igazgatótól, aki a német tanításról elmondta: kéttannyelvű programjuk jelenleg a harmadik évfolyamon tart. Lektoruk hetente egyszer foglalkozik a gyerekekkel, akik bizonyos tárgyakat német nyelven tanulnak. A rendszer a természettudományos tantárgyakon ível felfelé.

A könyvbemutatón Tóth Csabáné kiemelte: fontos, hogy a gyerekek minél előbb  elkezdjenek idegen nyelveket tanulni, és ha a nyelvtanulásban a középszintig eljutnak, azzal már boldogulhatnak az európai országokban.

A három nyelvű premieren fellépett a Mesevár óvoda horvát csoportja és a Váci utcai Mocorgó óvoda német csoportja. A "Danival bejárjuk az esztendőt" című oktató jellegű mesekönyv vetített képes tartalmát is három nyelven mesélték; németül maga a szerző, Katharina Dowas avatta be a gyerekeket Dani kalandjaiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!