Kultúra

2013.04.10. 09:33

Szökős Néptáncegyüttes: emlékezés mellett számadás is volt

Szombathely - Idén ünnepelte megalakulásának huszonötödik jubileumát a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szökős Néptáncegyüttese. Gálaműsorral kedveskedtek.

Bajdó Bettina

A néptáncegyüttes megalakulásának jubileuma alkalmából április 6-án a táncosok fiatal és „öreg" nemzedéke nagyszabású gálaműsort adott a szombathelyi MMIK-ban, megelevenítve a legsikeresebb produkciókat. 25 év azzal kezdődött, amikor Besenyő Tibor és Gerlecz László (aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere) az 1987/88-as tanévben, Kőszegen táncegyüttest alapított, amely néhány év múltán Szombathelyre költözve a megye meghatározó népművészeti műhelyévé vált. Az egykori HEMO-ban, majd a Berzsenyi Dániel Főiskolán, és ma már a Savaria Egyetemi Központban működő együttes legjelentősebb szakmai sikereit a körmendi Lajtha László Koreográfiai Versenyeken és a Balatonföldvári Néptáncfesztiválokon érte el, és a táncosok emellett külföldi meghívásoknak is eleget tettek, megismertetve a magyar folklór gazdagságát Európa tíz országának közönségével.

A Szökős Néptáncegyüttes egy gálaműsorral kedveskedett. Fotó: Trifusz Ádám

Az együttes számára az emlékezés mellett a számadásra is alkalmat kínált a jubileum. Az első műsorrészt ennek jegyében a jelenlegi tánckar prezentálta, összegezve az elmúlt években elvégzett hagyományápoló és feldolgozó munka eredményeit. A Mezőföld, Nógrád, Bodrogköz, Szilágyság és a Küküllő-vidék tánchagyományait felvonultató folklórműsorban dramatikus és táncszínházi megoldások is helyet kaptak. A közönség tanúja lehetett a szerelmi mágia bevetése mellett az alaposan megleckéztetett kajtár pap történetének, és a Tóték örkényi humort idéző táncos adaptációjának is.

A fiatal generáció mellett a „veteránok" is gőzerővel készültek a jubileumra. A második műsorrész az ő színpadra lépésükkel volt teljes. Előadták az egykor a budapesti Néptáncantológiát is megjárt mezőmadarasi táncukat, és megelevenednek a régi Szökős-tagok legkedvesebb mezőségi táncai is, melyeket Gerlecz László egykori együttesvezető saját erdélyi gyűjtései nyomán állított színpadra.

A tánchoz való muzsikát  a Jurta szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!