Kultúra

2013.05.16. 12:48

Április óta már nyitva tart a szentgotthárdi múzeum

Szentgotthárd - Január 1-jétől a szentgotthárdi múzeumot az önkormányzat vette át, s a könyvtár tagintézményeként működik. Április 1-jétől látogatható a kiállítóhely, s nemrég új kiállítás is nyílt az intézményben.

Kiss Tamás

Egy 2012-es kormányhatározat rendelkezett arról, hogy az állami fenntartású múzeumi szervezetek tagintézményei a területileg illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek. Így január 1-jétől a Pável Ágoston Múzeumot a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságától a szentgotthárdi önkormányzat vette át. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlása volt, hogy a tizenötezer fő alatti lakosságszámú településeken a közgyűjtemények közös szervezetben is működtethetők. Ebből kiindulva a képviselő-testület úgy határozott, hogy a múzeumot a Móra Könyvtár tagintézményeként működteti. Az intézmény neve Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum lett.

A múzeum átvétele nem volt zökkenőmentes, hiszen a korábbi alkalmazottak - nyugdíjasok lévén - nem vállalták a teremőri-gondnoki feladatokat, s egy uniós projekt megvalósítását is a Savaria Múzeum néprajzkutatói látták el, tudtuk meg Molnár Piroska könyvtárigazgatótól, aki januártól egyben a múzeum vezetője is. Áprilisra sikerült szlovén nyelvtudással rendelkező tárlatvezetőt és gondnokot alkalmazni, így április 1-jétől, keddtől szombatig naponta 11 és délután 3 óra között látogatható a múzeum. (Csoportok persze ettől eltérő időpontban is bejelentkezhetnek.)

Molnár Piroska igazgató hittel vallja, hogy a gyerekek a kultúrák közötti párbeszéd igazi közvetítői. Fotó: Kiss Teodóra

A földszinten a szlovének életmódjával, ünnepeivel kapcsolatos, A megélt táj című projekt révén megvalósított, interaktív kiállítás látható. Az ehhez kapcsolódó múzeumpedagógiai program gyerekeknek szól, s mint arra Molnár Piroska a figyelmet külön is felhívta: ők a kultúrák közötti párbeszéd közvetítői. A programhoz segédeszközök is készültek: munkafüzet, memory-játék és számítógépes program. A múzeumpedagógiai foglalkozások megtartásában a Savaria Múzeum néprajzkutatói, Mukicsné Kozár Mária és dr. Horváth Sándor továbbra is részt vesznek, helyi szlovén nyelvtanár közreműködésével.

Az emeleten a nyugat-dunántúli fazekasságot bemutató kiállítás látható. Ugyanitt nyert elhelyezést A ciszterek Szentgotthárdon című kiállítás is, amely a szentgotthárdi katolikus egyházközség tulajdonában lévő eredeti ciszter iratok digitális másolatait, s a legértékesebb ciszter könyveket mutatja be. (Az alagsori látványraktár is látogatható.) A kiállításokat óvodás, iskolás csoportok is látogatják, s a könyvtár olvasótábori csoportjai is részt vesznek múzeumpedagógiai foglalkozásokon. A jól felszerelt múzeum nagyobb csoportok fogadására is alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!