Kultúra

2013.06.12. 14:42

Álmodtam egyet... - Mozgóképes alternatíva

Zsira - Álmodtam egyet... címmel az idén ötödször rendezték meg Zsirán, az értelmi fogyatékosok otthonában azt a speciális filmszemlét, amelynek hangulata semmihez sem fogható.

Ölbei Lívia

Középen az emléklappal: Nagy Antal, Szakoly filmes csapatából. Fotó: Szendi Péter

Az idén az ország tizenkét, a zsiraihoz hasonló intézményéből érkezett mozgóképes pályamunka (minden eddiginél több: huszonhárom) a speciális filmfesztiválra, amelynek megálmodója és legfőbb működtetője a zsirai fogyatékosok otthonának munkatársa - maga is filmes, sőt: most már színházi ember -, Fábián Gábor. Természetesen támogatókra  mindenekelőtt az otthon vezetőségének pozitív hozzáállására  ugyancsak szükség van a sikerhez. Arról pedig, hogy a mozgóképpel való foglalatosság miféle energiákat mozgósít a fogyatékkal élőkben, maguk a fesztiválfilmek beszélnek. Aki kívülről csak egyetlen egyszer beléphet   a zsirai Rimanóczy-kastélyban működő otthon kapuján, az első pillanatban  megérez valamit annak a különös világnak a hangulatából, ahol a kiszolgáltatottság észrevétlenül szolidaritásba, az űzöttség nyugalomba, a fájdalom derűbe, a közöny érdek nélküli érdeklődésbe  fordul át. Pedig nem idealizált, hanem mélyen emberi ez a világ, ahol az esendőséget nem takarják el mindenféle védekező mechanizmusok és technikák. A filmfesztiválokon természetesen komoly  eszmecserék zajlanak, mindig szakmai zsűri értékel és oszt díjakat. Fábián Gábor nemcsak mentálhigiénés foglalkozásokat vezet, filmfesztiválokat szervez, hanem útnak indította az otthonban az Alternatív Képszínházat is. A társulat mindenütt katartikus élményt hagy maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!