Kultúra

2013.07.24. 22:00

Aida: haza vagy szerelem?

Szombathely - A lelátó elkészült, az utolsó elemek is a helyükre kerültek, már a világosítók kísérleteznek a fényekkel az Iseumban.

Vas Népe

Lassan minden a helyére kerül, látszik, hogy beért az immáron hároméves munka, zenei fesztivált kapott Szombathely. A premier pénteken lesz, Giuseppe Verdi Aidájával hivatalosan is kezdetét veszi az Iseumi Szabadtéri Játékok Szombathelyen.

Láncra verve vezetik be a foglyokat az Iseumi Szabadtéri Játékok színpadára kedden este, az Aida jelmezes próbája zajlik éppen. Mindenki sürög-forog, gyönyörű hölgyek rózsaszín balettruhában, helyi fiatalok légiósoknak öltözve, jó harmincan vannak, ők lesznek a győztes egyiptomi katonák. Kisgyermekek rabszolgaruhában sétálnak lehajtott fejjel. Ők egyébként a szombathelyi Attitude Balettiskola növendékei, akik hetek óta próbálnak Adrian Muresan koreográfussal. Az őket korbáccsal kísérő marcona őrzők is szombathelyiek, testépítők, akik a produkció kedvéért néhány napra az edzőtermet az Iseumi Szentély falaira cserélték. Soha ennyi szereplőt még nem láthattunk, az idén mintegy százötvenen állnak majd színpadra. Lenyűgöző a kép, a katonák és a rabszolgák vonulnak, miközben a nap éppen lenyugvóban az Iseum felett.

Kürthy András rendező a monumentalitással és az érzelmekkel egyszerre operál, az idei produkció a szabadtéri játékok operái közül talán a leglátványosabb lesz. A címszereplő, Lukács Gyöngyi a világ szinte minden meghatározó operaházában megfordult már, rendszeres szereplője a New Yorki Metropolitannak is. A Central Parkban pár évvel ezelőtt több tízezer ember előtt énekelte a Toscát, kirobbanó sikert aratva. Az idén kétszázadik születésnapját ünneplő Giuseppe Verdi úgy írta meg az Aidát, hogy a korábbi operáinak tanulságait összesűrítette, összefoglalta az Egyiptomban játszódó műben.

Az Aida a szerelemről és a politikáról szól, a bibliai Eszter királynő pogány változata. Aida, (Lukács Gyöngyi) aki az etióp király lánya, már korábban az egyiptomi udvarba került, ahol az egyiptomi uralkodó, Amneris (Dana Liliana) első udvarhölgye lett. Mint a mesékben, itt is Aidát választja a feltörekvő fiatal katona, Radames (Kiss B. Attila). Amikor Amneris látja, hogy Radames nem őt, hanem Aidát szereti, cselszövéssel próbál gátat vetni szerelmüknek. Eközben Aida apja, Amonasro (Alexandru Agache) szintén az egyiptomiak fogságába esik. Arra kéri Aidát, hogy hazája érdekében árulja el Radamest, és tudja meg a katonai titkokat, győzelemre segítve ezzel az etiópokat. Aida tehát vívódik a szerelme és a hazája között.

Az idei produkcióban lesz minden, ami egy jó operához kell: nemzetközileg elismert szereplők, énekkar Debrecenből és a romániai Jászvárosból, gyerekbalett, felnőtt balett Kolozsvárról, és persze lenyűgöző zene. Amelyet ezúttal is a Savaria Szimfonikus Zenekar hoz el nekünk, ezúttal Medveczky Ádám vezényel. A díszlet a nyolcvankét éves Székely László keze munkáját dicséri, a jelmezt egy szombathelyi négy gyermekes divattervező, Czubor Zsuzsa készítette.

Bemutató július 26-án, pénteken, ismétlés 28-án, vasárnap.

Nem a lovak és a tevék lesznek a főszereplők

Kürthy András operarendezőt talán senkinek sem kell bemutatni. Rendezett Olaszországban, Magyarországon, Romániában, Kuvaitban. Az nem is volt kérdés a rendező számára, hogy a szombathelyi Iseumban az Aidát kell színre vinni.

A Ruzitska József-díjas Kürthy András szerint a szombathelyi Iseum – a világon a harmadik legnagyobb -, remek helyszín az Aidához.

– Amikor Mérei Tamás igazgató úr felkért egy rendezésre és megmutatta a helyszínt, én az első pillanatban azt mondtam, hogy Aida – válaszol a miértre Kürthy András rendező.

– Három templomjelenet is van az Aidában. Számomra az Aidából nem a korhű Egyiptom felidézése a fontos. Semmiképpen nem az elefántok, a lovak és tevék, s nem tudom még mi minden, ami nagy aréna-produkciókban mint fő attrakció meg szokott jelenni, nem. Én az Aidát ennél sokkal értékesebbnek gondolom. Ez a mű az emberi kapcsolatokról szól – árulta el koncepcióját Kürthy András.

Kürthy András azt is elmondta, hogy a szereposztással is nagyon meg van elégedve.

– Lukács Gyöngyi lesz Aida, akinek a pályakezdésénél én még mint az Operaház főtitkára segíthettem. Radames Kiss B. Atilla lesz, aki a Kongresszusi Központban színpadra állított Aidában a Hírnök volt, de már a Verdi születésének bicentenáriuma alkalmából rendezett, kolozsvári Viva Verdi című műsorban – amit én állítottam össze és rendeztem – , már ő énekelte Radamest. Amonasro Alexandru Agache. Ő kolozsvári, édesanyja magyar, Lukács Gyöngyi férje, s nagy öröm nekem egy ilyen kitűnő világsztárral dolgozni, aki színészként is remek ebben a produkcióban. Amneris: Dana-Liliana Ciuca (26-án) Dobi Kiss Veronika (28-án). Ramfis: Dan Popescut én hoztam, ő is kolozsvári, és kitűnően tudtunk együtt dolgozni. A papnő Sahakyan Lusine. Medveczky Ádám az előadás zenei vezetője, a karmestere a produkciónak – teszi hozzá Kürthy.

– Remélem, nagyon szép produkciót tudunk életre hívni. Az énekkar a debreceni operakórus és Kodály-kórus tagjaiból állt össze, a zenekar – természetesen – a Savaria Szimfonikus Zenekar a szombathelyi Aida előadásban.

Az idei siker nekünk is nagy meglepetés

Hetek óta folyamatosan csörögnek a telefonok, sorban állnak a jegypénztárban, mindenki az előadásokra szeretne jegyet vásárolni, mondta el büszkeséggel Mérei Tamás szervező.

– Jó érzéssel tölt el, hogy az Iseumi Szabadtéri Játékok valóban otthonra talált Szombathelyen, a város része lett. – Az idei Aida sok-sok meglepetést tartogat, és bátran mondhatjuk, hogy a produkcióval Szombathelyre költözik a világszínvonal, hiszen a szereplők a Veronai Aréna és a londoni Covent Garden után itt Szombathelyen kápráztatják el a közönséget tehetségükkel. A nagy érdeklődés miatt még mindegyik produkcióra biztosítunk jegyeket – mondta el Mérei Tamás, az Iseumi Szabadtéri Játékok megálmodója, főszervezője. – A Jézus Krisztus Szupersztárra már két héttel a bemutató előtt elfogytak a jegyek, ezért augusztus 6-án harmadik, ráadás előadással kedveskedünk a közönségnek. Mérei Tamás azt is elárulta, hogy idén újabb nagy dobással készülnek, Vásáry Tamás 80. születésnapja alkalmából rendezett gálaműsorral tisztelegnek a Kossuth-díjas művész előtt. A sztárvendég a mexikói származású sztártenor, Ramón Vargas lesz, akit New York, London, Los Angeles és Milánó után Szombathelyen láthat a közönség – ismertette a szimfonikusok igazgatója az Iseumi Szabadtéri Játékok menetrendjét.

Én a „hús-vér" embert keresem

Kossuth-díjas, világ-klasszis szoprán énekesünk, Lukács Gyöngyi több mint féltucatnyi hazai és külföldi produkcióban vehetett részt az elmúlt hét év során, Palermo, London, Los Angeles, Barcelona operaházaiban énekelt. Most pedig Szombathelyen fog.

Az operakedvelő közönség jól ismeri a nagy drámai szoprán-szerepeket alakító fantasztikus hangú énekesnőt. Lukács Gyöngyi rendszeresen fellép és nagy sikereket arat a világ legnagyobb operaházaiban: a Bécsi Operában, a londoni Covent Gardenben, a Milánói Scala-ban, a MET-ben. A drámai szoprán Lukács Gyöngyi az idei Iseumi Szabadtéri Játékokon Aida szerepében tündököl. A művésznőt a darabról, szerephez való viszonyáról kérdeztük.

– Ez az opera nagyon az Iseumba illik – mondja Lukács Gyöngyi, az Aida címszereplője, aki pár évvel ezelőtt már játszott Szombathelyen, a Bartók teremben, így örömmel tért vissza ismét Szombathelyre.

– Ez egy klasszikus, aidás Aida lesz. Nincsen belemagyarázás, nincsen kicsavarás, nincsen modernizálás. Ahogy ezt Verdi megírta, szép ruhákban eljátszva, de nem túljátszva és remélhetőleg szépen elénekelve hangzik majd el – fogalmaz a művésznő, hozzátéve, hogy minden szerepében a hús-vér embert keresi.

– Abból szoktam kiindulni, hogy soha nem utánozok másokat. A szerepben önmagában keresem meg az eredetiséget, és így próbálom a magam képére alakítani. A szerepeket természetesen, már megírták, ahhoz nekünk kell igazodnunk, de mindig a saját eszközeinkkel. Amikor egy új szerepet tanulok, természetesen meghallgatom, megnézem néhány rendezésben, különböző énekesekkel, de soha nem mások után megyek – teszi hozzá a szombathelyi Aida.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!