Kultúra

2013.09.16. 11:05

Rózsa Ferenc újabb elveszett operát talált

Szombathely - Rózsa Ferenc örökösen keres, kutat, az archívumokat bújja. És amikor rég elfeledett kincsre bukkan, nem elégszik meg ennyivel: rekonstruálja és színre is viszi a felfedezett műveket.

Ölbei Lívia

Legújabban egy Adelburg Ágost nevű magyar-horvát kötődésű zeneszerző operájára bukkant rá: a zenemű főszereplője a szigetvári hős, Zrínyi Miklós, akinek irodalmi teljesítménye is jelentős – és aki a horvátok és a magyarok körében egyként nagy megbecsülésnek örvend. A Zrínyi-opera librettója Theodor Körner drámájából készült, és ősbemutatóját éppen 200 évvel ezelőtt, 1813-ban tartották.

Rózsa Ferenc a Mátyás király-bemutatón, munka közben. Fotó: Kolozsvári Mihály

A zeneszerző életéről – mondja Rózsa Ferenc – nem tudunk túl sokat. Adelburg Ágost lovag 1830-ban, november elsején született Konstantinápolyban (ma: Isztambul), és 1873. október 20-án Bécsben hunyt el. Családneve Ábranovics, nemesi előneve volt az Adelburg, amelyet „művésznévként" is használt. Zenei tanulmányait Bécsben folytatta.

A Zrínyi-operát Rózsa Ferenc tervei szerint magyar-horvát koprodukcióban mutatják be, itt is, ott is lesz bemutató – természetesen a felfedező, Rózsa Ferenc vezényletével. Rózsa Ferenc pályáján ez a kilencedik zenemű, amelyre rátalált, és amelyet bemutatásra érdemesnek gondolt. Korábban ugyanaz történt Festa Jézus megtisztulási ünnepére írott ünnepi dialogo (oratórium), Antonio Lotti Kyrie et Gloria, Mosonyi Mihály Hertelendy ezrdes indulója az Ulmnál, Kraus: II. szulejmán, avagy a három szultánfeleség (opera), Süssmayr II. szulejmán, avagy a három szultánfeleség (opera), C. Pinsuti: Mátyás király (kolozsvári bemutató 2008-ban), Mosonyi: A magyarok tisztulási ünnepe az Ungnál (ukrajnai bemutató 2011-ben), Liszt: cantico di San Francesco (rekonstrukció, Budapesti Tavaszi Fesztivál 2011.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!