Kultúra

2013.10.13. 15:35

Az alkotás titkai - Így készültek a székesegyház olajképei

A Szűz Mária élete festménysorozat elkészülésének hátterébe pillanthattak be az érdeklődők szombaton a székesegyházban.

Tersztyánszky Krisztina

Elöljáróban dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspök szólt a munka előzményeiről. A festménysorozat a székesegyház tizenkét évig tartó teljes belső felújításának részeként a Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával valósulhatott meg. A tematika Szily püspök mélységes Mária-tisztelete előtt adózva született meg.

Kisléghi Nagy Ádám képrészleteket is vetített ki előadásához (Fotó: Horváth Csaba)

Kisléghi Nagy Ádám festőművész vetített képes elő-adásban, vázlatokkal szemléltetve mutatta be az alkotó folyamatot. Megkapó őszinteségű beszámolójából kiderült, mennyi prózai nehézséggel kellett szembenéznie, míg a Mária-festmények a helyükre kerültek. Már az is fejtörést okozott, hogy hogyan feszítsék ki, és hol helyezzék el a tizenhat négyzetméteres vásznakat. Ideiglenes tartószerkezet készült, több festőállvány, a látvány ellenőrzéséhez pedig számítógépes technikát is alkalmaztak. A művész hálával említette Nagy Ferenc, Kapiller Ferenc és mások nevét, akik segítettek a technikai nehézségek leküzdésében. Sok fejtörést okozott maga a kompozíció is. A magasság miatt újra kellett értékelni a perspektíva törvényeit, hiszen a mélységből szemlélve a falikép további torzulásokat szenved.

Izgalmas momentumként Kisléghi számos modelljét megnevezte, akik közül többen jelen is voltak. A Szűzanyának arcot adó fiatal lány - azóta már édesanya - videoüzenetében megszentelt pillanatoknak nevezte az alkotás mozzanatait. Kocsis Fülöp görög katolikus püspök egész életére ható élményként értékelte, hogy bekapcsolódhatott a transzcendentáló folyamatba. Kocsis Márta, a művész felesége végül Daniel Estivill egyháztörténész szavait idézte: az egyháznak szüksége van művészekre, akik az élő hitet magas technikai képességekkel párosítva lefordítják, elérhető közelségbe hozzák az isteni üzenetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!