Kultúra

2013.10.01. 09:40

Japán napot rendeztek az Agora Savaria Filmszínházban

Tánccal, sportbemutatókkal, játékokkal, filmekkel, kézműves foglalkozásokkal színesítette a város hétvégi programját az Agora Savaria Filmszínházban megrendezett japán nap.

Merklin Tímea

A Távol-Kelet megidézésében kimonós lányok működtek közre, a japán fegyverek bemutatóján pedig régi kardokat is láthattunk. A mozi minden szegletében „berendezkedett” a japán kultúra: a kamaratermi teaszertartástól a jógi- és reiki előadáson át a sminkekig, frizurákig. A színpadon láthattunk karatét, aikidót, judót, beavatták az érdeklődőket az origami csodálatos világába. Az előtérben ki is lehetett próbálni a papírhajtogatás művészetét. Ugyanitt volt lampion és táblajáték készítés. A nagyteremben japán filmeket vetítettek, a hátsó térben állították fel a Sushi-bárt, amelynek ízei felejthetetlenek, jó hír, hogy tengeri alga alap már itt is kapható, a belecsavart lazacos-rizses falatok előállítása otthon is lehetséges.

A Savaria moziban aznap minden a japán kultúráról szólt (Fotó: Horváth Csaba)

Az emeleti folyosón látott hangulatos elemek egyike volt a bonsai, az indiai eredetű, edényben nevelt kis fa – sokan megcsodálták a hazavihető méretű, gyönyörű növénykéket. Egy bonsai kertész mutatta be „neveltjeit”, a bájosan kicsike fákat, amelyekkel intim, személyes kapcsolat alakítható ki – napi pár perc gondozással. A japán napon megtudhattuk azt is, hogy a bonsai mester nem a természetet utánozza, hanem a növénybe sűríti azokat a jellegzetességeket, amelyek a szemlélőben egy idős, sok vihart megért, de életerős fa látványát keltik. Ezért a bonsai élő műalkotásnak tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!