Kultúra

2014.01.27. 12:00

Exkluzív: Amort ábrázoló csontfaragvány a múzeumban

Szombathely - Bemutatták A hónap műtárgyát a Savaria Múzeumban: egy Amort ábrázoló csontfaragványt ismerhetett meg a közönség.

Merklin Tímea

A program egy induló sorozat, a MűTárgyEsetek első része volt Czenki Zsuzsanna, a Savaria MHV Múzeum általános igazgatóhelyettese, a művelődési és marketing osztály vezetője ötlete alapján.

– A hónap műtárgya mint műfaj már létezett a Savaria Múzeumban, a lépcsőfordulóban mutatták be szokás szerint egy vitrinben. Amikor 2013. október 1-től elkezdtem itt dolgozni, úgy éreztem, hogy eldugott helyen van, nem látják – mondta Czenki Zsuzsa, aki látványosabb helyet szánt A hónap műtárgyának, amely a szombati bemutatása után most a Savaria Múzeum aulájában látható, a bejárattal szemben tárgyleírással együtt.

– A MűTárgyEsetek rendezvénysorozat fókuszában a műtárgyak állnak, de egy-egy kellemes családi délutánt szervezünk köréjük szombatonként, ahova gyerekekkel is lehet jönni. Háromtól hatig ügyességi és ismeretbővítő játékok, kézműves foglalkozások kapcsolódnak a műtárgyhoz, valamint családi vetélkedő, ahol most Amor-tortát lehetett nyerni. Egy kis vendéglátással is megleptük a résztvevőket, a római korhoz kapcsolódóan volt fűszeres forralt bor, citrusos ital, olivás, juhsajtos falatkák.

Nem csak a hölgylátogatók csodálják meg a nyolc centiméteres Amor szobrocskát a Savaria Múzeumban. Fotó: Szendi Péter

A hónap műtárgya minden hétvégén más tagintézményben lesz: február 1-én az Iseumban. 8-án a képtárban, 16-án a Smidt Múzeumban. 22-én ismét a Savaria Múzeum lesz a helyszín, ahol egy báli ruhát állítunk a középpontba. A rendhagyó előadás mindig 4-től 5-ig lesz, amelyre nemcsak családokat, hanem mindenkit várnak.

A Savaria Múzeumban sorozatindítóként bemutatott kis Amor egy halottas ágy lábát díszítő faragvány a Kr. u. 1. század elejéről. Dr. Kiss Péter régésztől megtudtuk: a halottas ágyakat díszítő tárgyak a római kori csontfaragó művészet kiemelkedő darabjai. Magyarországon az első és máig egyetlen ilyen tárgy ez az Amor, 2006-ban került elő, a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium új épületszárnyának megelőző feltárásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!