Kultúra

2014.03.13. 16:40

Görföl Jenő fotókiállítása a Bolyai iskolában

1848-as felvidéki honvédsírok és emlékművek láthatók Görföl Jenő azon képein, melyekből szerdán nyílt kiállítás a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium galériáján.

Merklin Tímea

– A fotózás egy olyan univerzális nyelv, amely nem ismer kulturális vagy társadalmi korlátokat. Görföl Jenő kiállítása egy hosszú évek óta tartó munka eredménye, valóságos katalógusát adja az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek. Az idő és a felejtés ellenében végzi a munkáját szerzőtársával, Kovács Lászlóval együtt, hogy ne kopjanak meg a betűk, ne halványuljanak el a feliratok – mondta Csóka Tibor tanár a kiállítás megnyitóján.

– A kiállítás reprezentálja és megerősíti azt a tudásunkat, hogy a reformkori nemzedék patriotizmusa nem pusztán szavakban, hanem a tetteikben, illetve azok következményeinek vállalásában is megnyilvánult. Jó példáját szolgáltatja ennek Rómer Flóris, a tudós tanár, bencés szerzetes, a magyar régészet és muzeológia atyja, aki részt vállalt a fegyveres harcokban, majd nyolc év börtönre ítélték.

– Görföl Jenő fényképezőgépével a mai Szlovákia területén található emlékek összegyűjtésére és bemutatására vállalkozott. A pozsonyi forradalom helyszíneit, szereplőinek emlékeit, a politikai események, személyek, a nagy csaták emlékműveit, az ország temetőiben szétszórva található honvédsírokat ismerhetik meg a tárlat fotóiról. A kiállítás méltó mementója kíván lenni a mai Szlovákia területén lezajlott hadi eseményeknek, valamint két régió, a Csilizköz és Gömör 1848-49-es történéseinek és szereplőinek – fogalmazott Kovács László, aki Görföl Jenővel vetített képes előadást is tartott aznap délután.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!