Kultúra

2014.08.15. 12:46

Saját úton, közösségben

Szentgotthárd - Hat külföldi és egy szombathelyi festő alkot immár egy hete a Hotel Lipa Étterem és Szlovén Kulturális Központ egyik termében. A Nemzetközi Művésztelep tizenegyedik alkalommal ad lehetőséget arra, hogy a művészek együtt lélegezve alkothassanak.

Kiss Tamás

"Gerics Feri barátommal, a Lendvai Múzeum és Galéria igazgatójával tizenegy éve döntöttük el, hogy a Lendván akkor már hosszú évek óta jól működő művésztelep mintájára Szentgotthárdon is létrehozunk egy hasonlót", mesélte érdeklődésünkre Hirnök József, a nemzetközi művésztelep úgynevezett alapfeltételeit évről évre megteremtő Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke. Mint azt szintén megtudtuk, a művésztelepre ezzel együtt nem csak szlovén származású, hanem minden évben magyar, s más országokból származó alkotókat is meghívnak. A korábbi években általában tíz napra tíz művészt láttak vendégül, a szűkösebb anyagi lehetőségek miatt idén heten - Juric Duje Horvátországból, Suzanne Király Moss és Sandra Fekonja Szlovéniából, Helmut Kortan és Suzanne Kortan Gimbel Ausztriából, továbbá a chilei, de Berlinben élő Francisco Totem Perez, illetve a szombathelyi Szántó István - alkothatnak együtt nyolc napot át.

- Csak profi művészeket hívunk, akik itt egymásra hangolódhatnak, megnézhetik, hogy ki, mit, s hogyan csinál. Évről évre jó megtapasztalni, hogy az alkotók mennyire inspirálják egymást a munkában - egészítette ki a fentieket Gerics Ferenc, a lendvai Galéria-Múzeum immár nyugdíjas igazgatója. A  művésztelep szakmai vezetőjétől ugyancsak megtudtuk, hogy az alkotásokból szokás szerint színes, háromnyelvű katalógus, novemberben pedig kiállítás készül. Gerics Ferenc arra is kitért, hogy az elmúlt nyarak művésztelepeinek eredményeként immár rendkívüli művészeti értékkel bíró gyűjtemény van a Magyarországi Szlovének Szövetségének birtokában, s ígéretük van arra, hogy a város segítségével a műveket állandó központi galériában láthatja a nagyközönség. Gerics Ferenc és Hirnök József arról sem feledkeztek meg, hogy a szlovén államnak, a helyi önkormányzatnak, a támogatóknak megköszönjék a segítséget, mi pedig ezt követően Szántó Istvántól tudakoltuk, hogy milyen is másokkal egy térben és időben alkotni.

- Eleinte azért némileg furcsa volt. Mert otthon mindenki a műtermében, a saját világában alkot, itt viszont ugye merőben más a helyzet. Az elején voltak nehézségeim, de aztán megismertük egymást, s gördülékennyé vált a munka. Nagyon izgalmas betekintést nyerni mások gondolatvilágába, s látni, hogy mások milyen munkafolyamat mentén alkotnak - fogalmazott Szántó István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!