Kultúra

2014.09.06. 14:16

Bogesz hagyatéka - Varázslatos kiállítás bélyegekből

Szombathely - Bognár István szenvedélyes bélyeggyűjtő volt. A minap kiállítás nyílt a gyűjteménye jellegzetes darabjaiból.

Médiaközpont

Szép számmal gyűltek össze az érdeklődők a Berzsenyi Dániel Könyvtárban, hogy Bognár István bélyeggyűjtő emlékének adózzanak. Nagy Éva, az intézmény igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, a könyvtár mindig szívesen fogadja azokat az egyesületeket, gyűjtőket, akik már elhunyt gyűjtőknek az anyagát szeretnék kiállítani. Ezúttal Bognár István gyűjteményét tárják az érdeklődők elé. A barátai csak Bogesznek becézték Pista bácsit, aki 1975-ben kezdett el bélyegeket gyűjteni fiával, majd az Úttörőház – mai nevén Gyermekek Háza – bélyeggyűjtő szakkörének vezetője lett. Minden évben a szakkör tagjaival részt vettek országos kiállításokon, vetélkedőkön, ahol szép eredményeket és sikereket értek el. 1986-ban munkájáért arany fokozatú MABÉOSZ (Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége) jelvénnyel tüntették ki.

Horváth Vilmos és Horváth Ferenc is méltatta a gyűjtő munkásságát (Fotó: Médiaközpont)

Legjobb barátja Horváth Ferenc, a MABÉOSZ tiszteleti tagja elmondta, a kiállításon sokféle bélyeg látható. Helyet kapott egyebek mellett Bognár István első kiállítási anyaga is, amely a kutyákkal és a sporttal kapcsolatos. Pista bácsi egyik alapítója és lelkes támogatója volt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek. Horváth Vilmos, az egyesület elnöke felidézte a 2002-ben Szombathelyen megrendezett Magyar Olimpiai Akadémia vándorgyűlését, ahol Bogesz sporttal kapcsolatos bélyegeiből nyílt kiállítás. Szenvedélyesen szerette a sportot, az életet és a bélyeggyűjtést. Hihetetlen szorgalommal és precizitással csoportosította és rendszerezte a bélyegeket – emlékezett az egyesület elnöke. A tárlat szeptember 20-áig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!