Kultúra

2014.09.16. 15:02

Mérei Tamás zsűritagként egy különdíjat is felajánlott a csellóversenyen

Budapest, Szombathely - Kilencnapos nemzetközi csellóversenyt rendeztek Budapesten, amelyre harmincnyolc országból érkeztek az ifjú művészek. A zsűriben helyet kapott Mérei Tamás csellóművész, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója is.

Cseszkó Tamás

Negyvennyolcadik alkalommal rendeztek nemzetközi zenei versenyt Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián, ezúttal csellisták mérettették meg magukat. A verseny névadója Pablo Casals világhírű gordonkaművész, ő volt, aki a csellót a szólóhangszerek szintjére emelte, a hegedű és a zongora egyenértékű partnerévé. Kodály Zoltán például annak idején neki ajánlotta szólószonátáját. Az első megmérettetést 1963-ban rendezték, négy-ötévente ismételtek, ám 1985-ben megszakadt a folyamat. Most azonban a Filharmónia Magyarország ismét versenyt hirdetett.

A zsűri

Összesen százötvenheten jelentkeztek, harmincnyolc országból. A héttagú nemzetközi zsűri egyik társelnöke Marta Casals Istomin asszony volt, ő Pablo Casals özvegye. Marta asszony több fontos társadalmi szervezet elnöke, korábban a New Yorki Lincoln Center és a Manhattan School of Music igazgatója volt. A másik társelnök, Onczay Csaba Kossuth-díjas csellóművész. Julius Berger Németországból, Philippe Müller Franciaországból, Emilio Colon az Egyesült Államokból érkezett a versenyre. Magyarországot Onczay mellett Fenyő László és Mérei Tamás képviselték. Ők mindannyian a világ élvonalbeli csellistái.

- Rendkívül megtisztelő számomra egy ilyen felelősségteljes munkában részt venni, különösen úgy, hogy még élénken él az emlékezetemben azoknak a versenynek a sora, amelyeken mint versenyző vettem részt tanulóéveim során - mondta Mérei Tamás, kiemelve, hogy többen a zsűri tagjai közül már ezeken a versenyeken is ott voltak, és őt is értékelték.  A Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta: hihetetlenül magas volt a verseny színvonala, az pedig külön öröm volt számára, hogy több magyar szerző művét is tolmácsolták a résztvevők.

A döntősök

A versenyt végül a dél-koreai Mun Taeguk nyerte, aki jelenleg a Tha Juilliard School hallgatója. A Savaria Szimfonikus Zenekar által felajánlott különdíjnak köszönhetően a jövő szezonban a szombathelyi közönség is hallhatja. A második helyezett egy magyar művész, Szabó Ildikó lett, ő 2014-ben adott nagy sikerű koncertet a Bartók Teremben, nagypapája korábban éveken át élt és dolgozott Szombathelyen, a főiskola zenei tanszékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!