Kultúra

2014.09.02. 12:50

Pont ilyen az élet Shaw-ja

Szombathely - Szeptember 6-án előbb 16, aztán 19 órakor láthatja a közönség a Tisztelt hazudozó! című duettet a WSSz Márkus Emília Termében. Bernard Shaw szerepében: Jordán Tamás. Az író szerelme-színésznője, Mrs. Patrick Campbell: Molnár Piroska.

Ölbei Lívia

Az előadás a budapesti  Városi Színház vendégjátéka lesz Szombathelyen. Molnár Piroska és Jordán Tamás a nyári szezonban a Kőszegi Várszínházban, a hétvégén a nyíregyházi Vidor Fesztiválon aratott telt házas, hangos sikert ezzel a karcos és szép, édes és keserű történettel, amely sokáig Kedves hazug címmel volt népszerű a magyarországi színpadokon, most viszont Nádasdy Ádám újrafordította, fölfrissítette. Így lett belőle Tisztelt Hazudozó!.

Shaw: Jordán Tamás, Stella: Molnár Piroska. Életrajz két felvonásban, szombaton a Márkus Emília Teremben (Fotó: WSSZ/Édes Vera)

A darabot műfaja szerint életrajz két felvonásban szerzőként Jerome Kilty jegyzi, szereplői azonban valóságosak; ahogy a történetük is az: Bernard Shaw, a drámaíró-fenegyerek negyven éven át 1899-től 1939-ig , levelezett az ünnepelt színésznővel, Mrs. Patrick Campbell-lel, aki a Pygmalion ősbemutatóján Elizát játszotta. Kettejük levelezését dolgozta föl Jerome Kilty amerikai színész ebben a közkedvelt kétszemélyes levéldrámában . Shaw és Stella sohasem lettek szeretők, talán nem is akarták, talán elmulasztották a pillanatot. Akkor mi ez a különös, negyven éven át tartó viszony? Plátói szerelem? Barátság? Véd- és dacszövetség? Nyilván ez is, az is, és még sok minden más. Ráadásul mögöttük ott húzódik maga a történelem.

A Városi Színház előadását Valló Péter rendezte, a jelmezek Cselényi Nórát dicsérik. A művet magyarul is többször előadták Kedves Hazug címmel, most Nádasdy Ádám új fordításában kerül színre. Molnár Piroskát és Jordán Tamást mindig öröm együtt látni: ne mulasszuk el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!