Kultúra

2014.09.26. 09:37

Tücskök és Ultraviolák: pénteken egész nap bábszínház, itt a felnőttek is játszanak

Celldömölk - Nagy Márta tanárnő több évtizede nagy elhivatottsággal vezeti-építi - folytonos újításban és kísérletezésben – az országos hírű, többszörös fesztiválnyertes általános iskolás Tücsök Bábcsoportot, sőt: az utóbbi években felnőtteket is bevont a játékba.

Ölbei Lívia

Az Ultraviolák csoport (ők a felnőtt bábosok) ma már elmaradhatatlan szereplője a környék falunapjainak (Izsákfától Kemenessömjénig) és más nyári, őszi programjainak az egyházashetyei Múzsa-napoktól mondjuk egy sárvári családi napig.

A Tücsköknek pedig legutóbb a Soproni Petőfi Színház nyílt napján volt részük különleges élményekben. A csoport a Ludas Matyit mutatta be a színház tágas-elegáns büféjébe telepített paraván mögött. Nagy Márta azt mondja: „Nemcsak azért éreztük jól magunkat, mert ismét vastapssal jutalmazta a közönség a produkciót, hanem azért is, mert felejthetetlen élmény volt részt venni a Petőfi Színház programjaiban: Volt közös éneklés, daltanulás Dinnyés Józseffel, együtt játszhattuk A helység kalapácsát - interaktív feldolgozásában - a soproni művészekkel, láttuk a jelmeztárat, megcsodáltuk a frissen létrehozott a balett-tagozat bemutatóját.”

A Sághegyi Szüreti Napok elmaradhatatlan programja a bábos nap, amelyre ezúttal ma kerül sor a KMKK-ban. Délelőtt az óvodásokat, délután a kisiskolásokat várják a színházterembe, ahol a Tücskök a Ludas Matyival lépnek föl, az Ultraviolák a Maci-altatóval készülnek.

Szeptember 27-én (szombaton) a felnőttek és az Ultraviolák junior-tagozata – mert már van ilyen is - óriásbábokkal szekerezik Ság és Celldömölk között a szüreti felvonuláson. A gyerekek (vagyis a Tücskök) délután fél 5-kor Kamondon lépnek föl, vasárnap jákfai vendégszereplés következik.

A Tücsök-felvételek a soproni színház nyílt napján készültek (Fotó: Ónodi István)

És már több további dátum is foglalt a Tücsök-naptárban: október 27-én Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban szervezett jótékonysági estre kaptak meghívást Nagy Márta bábosai. Ez a fellépés azért külön öröm, mert visszahívásról van szó. November 7-én pedig: Pedagógus Bábjátékos Találkozó Budapesten. Erre az eseményre az Ultraviolák készülnek, méghozzá árnyjátékkal. Nagy Márta képzelete, kísérletezőkedve nem ismer határt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!