Kultúra

2014.11.10. 18:50

Ezúttal nyolc szombathelyi fotós képe, a KULT-TOUR busz hatodik kiállításán

Fotókiállítás látható hétfőtől a 30Y KULT-TOUR buszon.

Budai Dávid

A kiállító nyolc fotós, Szent Márton kultuszhoz kapcsolódó képeit láthatja az utazóközönség. A kiállítás kapcsolódik ahhoz az eseményhez, hogy két év múlva lesz Szent Márton születésének 1700-adik évfordulója.

Fotók: Tímár Gergely

Fotókiállítás nyílt hétfőn a Fő téren, a Szent-Márton ünnep alkalmából. Az Agora Szombathelyi kulturális Központ a Szent Márton programiroda és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata közös szervezésében a 30Y KULT-TOUR busz ezúttal nyolc fotós, Szent Márton témájú képeivel telt meg.

A kiállítás megnyitón elhangzott, valószínűleg mindenki számára egyet jelent már a 30Y busz, azokkal a kiállításokkal, amelyeket az utazóközönség hónapokon keresztül utazás közben láthat. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere beszédében elmondta, a fotó a pillanat művészete, Szent Márton szellemisége pedig csaknem 1700 éve Szombathely meghatározó szellemi vonulata. Ha ilyen fotóművészeink vannak, mint a most kiállító nyolc ember, akkor azokat a pillanatokat is megtudjuk örökíteni, amelyek a Szent Márton kultuszhoz kapcsolódnak. A polgármester emlékeztetett rá, lassan két esztendeje indult újra a 30Y KULT-TOUR busz, és ez a mostani kiállítás sorrendben a hatodik.

Idén a tanítás éve van a Szent Márton programban, Szombathelyen pedig Szent Márton ismerete szinte kötelező, ezt az ismeretet bővíti ez a kiállítás is. 2016-ban Szent Márton születésének 1700-adik évfordulójára, tudásunk legjavát nyújtva megmutatjuk a világnak, hogy Szent Márton szellemisége a miénk. A kiállítás időzítése persze nem véletlen, november tizenegyedikén van Márton napja. Most már ne keressük a kiállítást a fő téren, a 30Y elindult és Benkő Sándor, Budai István, Büki László, Czika László, Cseh Gábor, Garai Antal, Margittai Gábor, Nagy Zoltán fotóival szállítja a kultúrát az utasokkal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!